Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverkare i byggarbetskläder
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Säkerheten först i alla lägen

Arbetsmiljön på våra byggen är ofta tuff och krävande och det ställer förstås höga krav på säkerheten. Alla ska kunna gå hem efter sin arbetsdag.

Som en del i säkerhetsarbetet jobbar Trafikverket med "Bygga säkert-metoden".

- Vi har många roller i bygget av järnvägen, säger Mikael Källman, arbetsmiljöspecialist på Trafikverket. Vi är en myndighet, en infrastrukturförvaltare och även byggherre för våra anläggningar. Vår roll är att säkerställa att våra entreprenörer ute på arbetsplatserna följer arbetsmiljölagen och det gör vi genom det vi kallar "Bygga säkert-metoden". Vi besöker arbetsplatserna regelbundet och kollar till exempel att alla har hjälm och varselväst, att det finns fallskydd och att gropar och andra farliga områden är avspärrade. Vi återkopplar direkt till entreprenören, så de kan vidta de åtgärder som behövs.

Ett av hans uppdrag på Trafikverket är arbetsmiljön i projektet Mälarbanan, som bygger ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll i Stockholms län.

Arbetsmiljön en viktig fråga

Han har nästan 40 års erfarenhet från järnväg och arbetsledning. Arbetsmiljöarbete ingår i chefsrollen, så under åren har han samlat på sig erfarenhet och utbildningar i ämnet. Förutom att vara projektets specialist på arbetsmiljöfrågor, så föreläser han också på arbetsplatser och skolor. Arbetsmiljön är en viktig fråga och vi behöver alltid ha det senaste inom lagar och riktlinjer. Vi behöver också säkerställa nästa generations arbetsmiljöspecialister, och därför är det viktigt att vi har kontakt med skolor och blivande medarbetare på Trafikverket.

- Vi måste veta att våra entreprenörer följer lagen, och som byggherre ska vi följa upp det. Med god planering för arbetsmiljön och säkerheten på arbetsplatsen kan vi hålla tidsplaner och slippa stillestånd i bygget. Tid är pengar, och det motiverar alltid alla att göra rätt, säger Mikael Källman.

Alla ska komma hem efter jobbet

Varje år har projektet en "stand down", en stund då alla medarbetare samlas och får tillfälle att reflektera över sin arbetsmiljö och säkerheten på arbetsplatsen.