Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kontaktledningsbyte Södra stambanan Hässleholm - Lund. (Foto: Trafikverket)
Denna nyhet är äldre än 6 månader

13 juli till 6 augusti stänger vi av Mälarbanan för sommarens arbeten

Från fredag 13 juli klockan 01.30 till måndag 6 augusti klockan 04.30 stänger vi av Mälarbanan mellan Stockholm City och Jakobsberg. Sträckan stängs av i båda riktningarna.

Under avstängningen fortsätter vi att bygga ut järnvägen från två till fyra spår mellan Spånga och och Barkarby. Vi river spår och drar ledningar i marken. Vi förstärker marken med kalkcementpelare för att kunna bygga ny järnväg och bullerdämpande mur. Vi river gamla kontaktledningsfundament och bygger nya, vi lägger växlar och flyttar spår för att räta ut en kurva. Vi riktar spår och kompletterar med makadam. På Spånga station bygger vi vidare på plattformstaket.

Vi planerar att lägga järnvägen i en tunnel genom centrala Sundbyberg. Ovanpå tunneln planerar vi att frigöra plats för en ny stadskärna. Vi planerar att ersätta Sundbyberg station med en ny pendel- och regionaltågstation.

På Sundbybergs bangård i Solna, söder om Sundbybergs station, kommer vi att bygga tillfälliga spår. Det gör vi för att tågtrafiken ska kunna fungera under byggtiden, när vi bygger de permanenta spåren, tunneln och stationen. Under sommaren 2018 börjar vi förbereda för detta. För att förbereda för de tillfälliga spåren tar vi bort äldre spår och kontaktledningar på Sundbybergs bangård. Vi kommer bland annat att arbeta i västra delen av bangården, kring Esplanaden i Sundbyberg.

När vi stänger av Mälarbanan arbetar vi dygnet runt.

Vi stänger av järnvägen så att vi kan göra arbeten som vi bara kan göra när det inte går några tåg på spåren. Arbetena är planerade sedan länge och och minskar sårbarheten och förstärker järnvägens kapacitet.

Tänk på att din resa tar längre tid än normalt när vi stänger av järnvägen. Information om ersättningstrafik hittar du på sl.se och sj.se

Läs mer om varför vi stänger av järnvägen 

Vi syns på fler platser i ditt närområde. I området runt Spånga och Barkarby bygger Trafikverket också E4 Förbifart Stockholm. Nära arbetsområdena kan buller, vibrationer och byggtransporter märkas.

Läs mer om projekt E4 Förbifart Stockholm