Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mälarbanans enhetschef testar nya gång- och cykelvägar
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Cykla längs Mälarbanan

Snart kan du cykla längs Mälarbanan mellan Kallhäll och Spånga. Vi har byggt nya gång- och cykelvägar längs sträckan och rustat upp de gamla. Vi utreder också möjligheten att fortsätta bygga gång-/cykelvägar längs resten av Mälarbanan fram till Solna.

Utgår du från Kallhäll börjar den nya gång- och cykelvägen vid Görvälns naturreservat och Slammertorpsvägen, och går vidare förbi Söderhöjden i Jakobsberg. Därifrån tar du dig vidare till Veddesta industriområde i Barkarby via Helikoptervägen förbi Lunda industriområde, för att slutligen nå Finnspångsgatan i Spånga. 

– Vi utreder också, tillsammans med kommunerna, möjligheten att fortsätta bygga gång- och cykelvägar därefter och längs resten av Mälarbanan, till Huvudsta i Solna, säger Ulf Öhman, enhetschef på Mälarbanan.

Observera att en sträcka mellan Barkarby och Spånga tillfälligt är avstängd av säkerhetsskäl under Förbifartens arbeten i området. Vägen är avstängd oktober ut, istället för september som tidigare var planerat. 

Vi filmade cykelturen från Kallhäll till Spånga

Här cyklar vår enhetschef Ulf Öhman hela sträckan: 

 

Karta över sträckan

Karta GC-väg hela sträckan liggande.png

Det ska vara smidigt och tryggt att cykla

Trafikverket försöker att så långt som möjligt bygga gång- och cykelvägarna i så kallad planskildhet, det vill säga så att du som cyklar ska slippa korsa bilvägar.

Vissa gång- och cykelvägar i Kallhäll, Jakobsberg, Barkarby och Spånga har vi rustat upp och förbättrat, andra har vi byggt från början. Kommunerna har också byggt gång- och cykelvägar i dessa områden (gröna linjer i kartan ovan) och vi har kopplat våra nya vägar (röda i kartan) till dessa så att hela sträckan är sammanhängande. Vi har även byggt fina trottoarer, rondeller, cykel- och bilparkeringar och broar runt gång- och cykelvägarna, spåret och de nya stationerna i områdena. 

Kartor över varje cykelväg

På sidorna nedan kan du läsa mer om de nya gång- och cykelvägarna och se en karta för varje område.