Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svevia får Mälarbanans arbetsmiljöpris 2021

Mälarbanans Arbetsmiljöpris 2021 tilldelas Svevia, för sitt arbete med att säkerställa en god och säker arbetsmiljö.

Idag den 6 december delar projekt Mälarbanan ut sitt arbetsmiljöpris för sjunde året.

Priset går i år till Svevia, med motiveringen att de ”tack vare sitt inkluderande säkerhets- och arbetsmiljöarbete skapar engagemang, gemenskap och en positiv säkerhetskultur, som smittar av sig inom hela organisationen”.

Vi gratulerar Svevia!

– Som chef för Mälarbanan är det absolut viktigaste för mig att alla i våra gemensamma projekt ska komma hem friska och hela från sitt arbete, varje dag. Arbetsmiljöfrågorna ska vara ständigt närvarande hos alla och är en förutsättning för en säker arbetsmiljö tillsammans med god planering, säger Erik Lundman, Mälarbanans projektchef.

Vi frågade Svevias projektchef Marie Hansson varför hon tror att Svevia får årets arbetsmiljöpris och hur Svevia arbetar med arbetsmiljöfrågan.

– Vi arbetar i en utsatt miljö och då är det lätt att bli hemmablind, det är vi väldigt väl medvetna om. Att vi mår bra på våra arbetsplatser och kommer hem hela är den absolut viktigaste frågan inom Svevia. Det finns ett stort engagemang för de här frågorna i hela organisationen, hela vägen från Svevias ledning och ut i våra projekt. I exempelvis projekt Mälarbanan hjälps vi hela tiden åt att hitta och förebygga risker. Vi skriver så kallade riskobservationer för att lära av varandra. Vi är mycket glada och hedrade över att ta emot Mälarbanans arbetsmiljöpris, säger Marie Hansson.

Marie Hansson, Svevia 

– Jag tycker mig också se en trend i att våra medarbetare mer och mer känner att de kan påtala om de ser brister. De verkar inte uppleva att det är obehagligt, pinsamt eller negativt att göra det. Och tvärtom är det ju positivt, för då kan vi ta tag i det innan det blir ett problem. Så vi tittar hela tiden på risker och eventuella brister.

Vad tänker ni göra för prissumman?

– Vi kommer att ta in förslag från våra medarbetare om vad de vill att pengarna ska gå till, så det blir ett gemensamt beslut. Fruktkorg är ett förslag som redan har kommit in, avslutar Marie Hansson.

Därför delar Mälarbanan ut ett arbetsmiljöpris

En bra arbetsmiljö är en viktig och strategisk fråga för Projekt Mälarbanan. Vi prioriterar säkerhet, god hälsa och en olycksfri verksamhet. Vi vill minska antalet olyckor och tillbud på våra arbetsplatser, med målet att ingen ska skadas eller förolyckas. Vi arbetar tillsammans med hela branschen för en nollvision. För att stärka motivationen och uppmuntra till ett aktivt och bra arbetsmiljöarbete har vi instiftat Projekt Mälarbanans arbetsmiljöpris. Priset består av ett diplom och en prischeck på 25 000 kronor som ska användas till personalfrämjande åtgärder.