Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Det här bygger vi

Vi bygger fyra nya spår längs den cirka 20 kilometer långa sträckan mellan Tomteboda och Kallhäll. Vi bygger också nya stationer, gång- och cykelvägar, tågtunnlar och broar.

Vi bygger ny järnvägsanläggning

Vi byter ut och bygger ny järnvägsanläggning längs hela sträckan. Det betyder att vi tar bort allt gammalt och ersätter det med nytt, bland annat räls, kontaktledningar, växlar, banvall och slipers. Eftersom allt i anläggningen är nytt får vi en robustare järnväg som är mindre känslig för störningar som kan orsaka tågförseningar. Här kan du se en film om hur sträckan Sundbyberg-Solna är tänkt att se ut. Vi påbörjar det arbetet 2024.

En kortare version av filmen, samt syntolkade och engelska versioner av filmen hittar du längst ner på sidan.

Vi bygger nya stationer

Vi bygger nya, ljusa och trygga stationer i Kallhäll, Barkarby, Sundbyberg och Huvudsta med nära anslutning till buss och tunnelbana så att det ska vara smidigt att resa kollektivt. Stationerna i Kallhäll och Barkarby är klara och nu planerar vi för stationerna i Sundbyberg och Huvudsta.

I Barkarby planerar vi att bygga en till stationsentré. Den nya entrén ansluter till den nya tunnelbanan och Veddestabron som vi också bygger en del av.

Vi bygger nya gång- och cykelvägar

Vi bygger nya gång- och cykelvägar längs järnvägen mellan Tomteboda och Kallhäll. Vid stationerna bygger vi också cykelparkeringar. Gång och cykling bidrar till minskad miljö- och klimatpåverkan. Med fler gång- och cykelvägar skapar vi förutsättningar för dig att att ersätta korta bilresor med att cykla eller gå.

Vi bygger nya tågtunnlar

Vi planerar att bygga en cirka 1,4 kilometer lång tunnel genom centrala Sundbyberg. I Solna planerar vi att bygga en cirka 450 meter lång tunnel ovan mark. När vi bygger järnvägen i  två tunnlar genom Solna och Sundbyberg skapas nya, tomma ytor ovanpå och utmed sidorna av tunnlarna. Det skapar möjligheter för kommunernas stadsutveckling.

Vi bygger nya broar

Vi bygger nya broar för dig som åker tåg, kör bil, går och cyklar och för djur som vill ta sig över järnvägen. Barkarbybron och Landskapsbron i Kallhäll är klara. I Tomteboda har vi byggt två nya järnvägsbroar. I Barkarby bygger vi en del av Veddestabron som går över E18 och järnvägen över till Barkarbystaden, stadsdelen som Järfälla kommun planerar att utveckla.

Här ser du en karta över Mälarbanans olika etapper och hur långt vi har kommit:
Ny karta_Mälarbanans etapper 211007.png