Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Resenärer på perrongen.

Planerade avstängningar för Mälarbanan 2021

När vi bygger ut Mälarbanan behöver vi ibland stänga av järnvägen för att arbeta. Det gör vi för att det ska vara säkert och tryggt för de som arbetar och för de som reser. Här kan du läsa mer om våra planerade avstängningar.

Avstängningar under 2021

Söndagsmorgnar

Söndagsmorgnar fram till klockan 08.15 stänger vi av tågsträckan mellan Stockholm City och Barkarby. Tågen vänder i Jakobsberg och Stockholm City. 

Sommaren

Söndag den 4 juli klockan 02:30 till måndag den 9 augusti 04:30 stänger vi av järnvägen mellan Huvudsta och Barkarby.

SJ:s regionaltåg vänder i Bålsta. Buss ersätter regionaltågen till/från Stockholm C.
SL:s pendeltåg från Bålsta vänder i Jakobsberg, och pendeltåg från Nynäshamn/Västerhaninge vänder på Stockholm City.

Måndag den 9 augusti klockan 04:30 till måndag den 16 augusti klockan 04:30 stänger vi av järnvägen vid Barkarby.

Pendeltågen som kommer söderifrån (från Nynäshamn/Västerhaninge) går då fram till Spånga och vänder där.

Från Spånga tar du dig vidare med ersättningsbuss till Jakobsberg och sedan med pendeltåg till Bålsta. Pendeltågen från Bålsta vänder i Jakobsberg. Regionaltågen vänder i Bålsta och Spånga. Buss ersätter regionaltågen till/från Stockholm C.

Allhelgona

Fredag den 5 november klockan 02:00 till måndag den 8 november klockan 04:30 stänger vi av järnvägen mellan Stockholm Södra och Barkarby.

Vi återkommer med information om var tågen vänder under denna avstängning.

I samband med denna avstängning, stänger vi också av den så kallade Citybanan, som berör delar av Mälarbanans sträcka och höstavstängning.

Citybanans avstängning äger rum mellan fredag den 5 november 2021 klockan 02:00 och måndag den 8 november klockan 04:30. Information om ersättningstrafik kommer. Läs mer om Citybanan nedan: 

Om Citybanan

I Stockholm har Trafikverket byggt en tvåspårig järnvägstunnel, Citybanan, mellan Stockholm Södra och Karlberg/Tomteboda. Syftet med tunneln är att råda bot på den kapacitetsbrist som sedan länge varit kännbar i pendeltågstrafiken. Sedan Citybanan öppnades 2017 har pendeltågen fått egna spår i en sex kilometer lång tunnel under Stockholm. De två nya stationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan knyter ihop pendeltåg och tunnelbana så att byten blir enklare.

Vi genomför de sista åtgärderna på Citybanan, trimningen, under 2021. Allhelgona-avstängningen är det sista, större tillfället för dessa arbeten. Då behöver vi stänga av tågtrafiken för att på ett effektivt, säkert och tryggt sätt kunna utföra trimningsåtgärderna på sträckan. Vi möjliggör därmed ökad kapacitet och en effektivare pendeltågstrafik på sträckan. 

Stationer som berörs av avstängningen, där spår och plattformar stängs:
- Stockholms södra, två spår och en plattform.
- Stockholm City och Odenplan, samtliga spår.

Webb Citybanan_750x425px.jpg

 

Håll utkik efter SL:s dekaler på pendeltågstationerna under Mälarbanans avstängningar, så får du hjälp:

Bild Dekal pendeltågstationer SL.png 


Hur reser jag till och från Bålsta under avstängningarna?

Pendeltågen kör Bålsta-Jakobsberg och omvänt i 30-minuterstrafik med ändrad avgångstid (cirka 2 minuter). Mellan Jakobsberg och Spånga går ersättningsbussar i bägge riktningar. Från Jakobsberg kan du fortsätta din resa med pendeltåg eller ersättningsbuss till Hjulsta och Akalla (gäller ej avstängning på söndagsmorgnar). Därifrån kan du ta dig vidare med tunnelbana.

Hur kan jag planera min resa?

Du hittar information om ersättningstrafik under avstängningarna på sl.se (extern webbplats) och sj.se (extern webbplats). Se också din biljett för information om resan.

Tänk på att din resa tar längre tid än normalt under våra avstängningar. Därför är det viktigt att du planerar din resa, är ute i god tid och tittar på din biljett.

Under pandemin

Tillsammans kan vi göra skillnad under pandemin. Skydda dig själv och andra - visa hänsyn när du reser och res bara om du måste och är symptomfri. Använd munskydd och håll avstånd när du reser i kollektivtrafiken.