Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Resenärer på perrongen.

Planerade tågstopp 2021-2028

Mälarbanan är en viktig del av järnvägsnätet i Mälardalsregionen. Sträckan mellan Tomteboda och Kallhäll är en av landets mest trafikerade. Därför bygger vi ut från två till fyra spår. Arbetet innebär att tågtrafiken ibland behöver stängas av.

5-8 november 2021

Fredag den 5 november klockan 02:00 till måndag den 8 november klockan 04:30 stänger vi av järnvägen mellan Sundbyberg och Barkarby.

Under Allhelgonahelgen stänger Trafikverket av tågtrafiken och utför arbeten på olika sträckor i Stockholmsområdet samtidigt, för att du som reser inte ska drabbas av flera olika tågstopp över tid. Citybanan, vars sträcka delvis berör Mälarbanans sträcka, stängs därför av samtidigt som Mälarbanan.

Läs med om Mälarbanans och Citybanans avstängningar här (länk).

En stor del av utbyggnaden av Mälarbanan är redan klar. Fyra spår är i drift mellan Kallhäll och Spånga, likaså mellan Tomteboda och Huvudsta. Nu återstår den sista delen av utbyggnaden genom Solna och Sundbyberg.

Varför vi stänger av tågtrafiken

Du kan resa som vanligt under större delen av tiden som vi arbetar med Mälarbanan. Men några gånger om året behöver vi stänga av järnvägen i flera dagar eller veckor i sträck för att kunna jobba på spåret. Det gör vi för att det ska vara säkert och tryggt för de som arbetar och för dig som reser. Under en längre avstängning kan vi också arbeta mycket effektivt.

När vi planerar för längre avbrott i tågtrafiken vill vi att du ska påverkas så lite som möjligt. Därför gör vi sammanhängande avstängningar i trafiken, stället för många små som kan upplevas som ännu mer störande. Vi försöker planera in avstängningarna när färre arbetspendlar med tåg, till exempel under helger och några veckor under sommaren.

Vilka sträckor som stängs av hänger ihop både med var vi bygger och med var det är möjligt med bytespunkter för ersättningstrafik. SL och SJ informerar om avstängningarna och om den ersättningstrafik som gäller under perioder då tågen inte går.

Hur kan jag planera min resa?

Du hittar information om ersättningstrafik under avstängningarna på sl.se (extern webbplats) och sj.se (extern webbplats). Se också din biljett för information om resan.

Tänk på att din resa tar längre tid än normalt under våra avstängningar. Därför är det viktigt att du planerar din resa, är ute i god tid och tittar på din biljett.

​Avstängningar under 2021

Söndagsmorgnar 

Söndagsmorgnar fram till klockan 08.15 stänger vi av tågsträckan mellan Stockholm City och Barkarby. Tågen vänder i Jakobsberg och Stockholm City. 

Planerade avstängningar 2022

  • 14-19 april 2022
  • 2 juli-1 augusti 2022
  • 4-7 november 2022

Vi återkommer med information runt avstängningarna.