Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket stänger av Nynäsbanan

All tågtrafik på Nynäsbanan är från måndagen den 27 juni till natt mot måndagen den 8 augusti avstängd mellan Västerhaninge och Nynäshamn. Därutöver stängs tågtrafiken av efter Skogås station till Nynäshamn från den 4 juli till natten mot den 8 augusti.

Avstängningen är nödvändig för att slutföra arbetet med att göra Nynäsbanan bättre och mindre känslig för störningar. Under avstängningen utförs merparten av det återstående arbetet med dubbelspåren från Tungelsta station till Hemfosa. Att spåren efter Skogås station stängs av beror på bygget av den nya stationen Vega. Bussar ersätter under avstängningen tågen på sträckan Skogås - Västerhaninge - Nynäshamn.

Dubbelspåren inte klara i augusti

I augusti när avstängningen upphör är inte nya Tungelsta station och dubbelspåren klara utan blir det först i december. Därför kommer Trafikverket även att behöva stänga av trafiken en helg, lördag - söndag, i vecka 48 i samband med att allt sätts i drift. Därefter blir det en del återställningsarbeten under våren 2017.

Ökad säkerhet

Trafikverkets arbete med dubbelspåren kommer att öka säkerheten. Det sker framför allt genom att alla plankorsningar på sträckan mellan Tungelsta och Hemfosa stängs. Istället bygger Trafikverket broar, tunnlar och nya vägar. När tågtrafiken stängs av från Skogås till Västerhaninge passar också Haninge kommun på att byta ut vägbron över järnvägen strax norr om nya Vega station. Syftet med dubbelspåren är inte en snabbare trafik, utan en punktligare, pålitligare och säkrare resa för alla pendlare.

På sträckan Hemfosa – Nynäshamn bygger man en ny bevakad övergång med bommar och gör förbättringar av signalsystemet. Det blir flera små åtgärder som sammantaget gör att man kan köra med lite högre hastighet.

Vega pendeltågsstation

En ny stadsdel Vega, ska byggas i Haninge kommun med cirka 3 000 bostäder samt arbetsplatser och skolor. Det är därför Trafikverket bygger både en ny pendeltågstation längs Nynäsbanan och en ny trafikplats på väg 73. Stationen i Vega ska vara helt klar första kvartalet 2019 men avstängningen under sommaren 2016 är de enda längre som kommer att behövas.

Mer information

Trafikverket ber om överseende med de besvär som avstängningen och störningarna kan orsaka.

Här på hemsidan www.trafikverket.se kan du läsa mer om projekten. Du kan även kontakta Trafikverkets kundtjänst: 0771 - 921 921

För bästa resväg under avstängningen går man in på: www.sl.se eller kontaktar SL:s kundtjänst: 08 - 600 10 00.

Projektet är ett samarbete mellan Trafikverket, Storstockholms Lokaltrafik och Haninge kommun.