Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på området där vi spränger.

Foto: Hans Ekestang

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Frågor och svar om stoppet på Skurubron

Det blev trafikstörningar när vi måndagen den 27 januari sprängde för den nya Skurubron och många trafikanter blev tyvärr drabbade. Vi får många frågor om händelsen och här har vi sammanställt frågor och svar.

Vad hände?

Under en planerad sprängning lossnade ett stenblock som blev hängande löst och riskerade att trilla ner. Efter sprängningen stängdes delar av Värmdöleden av och orsakade köer i stora delar av trafiksystemet långt in på kvällen.

När Trafikverket på eftermiddagen tog ner det hängande stenblocket stängdes all trafik av över Skurubron en kortare stund.

Hur kunde det hända?

Att berg beter sig oberäkneligt kan inträffa vid sprängningar. Det är därför vi alltid spärrar av i närområdet under sprängningsarbeten. Berget har sedan tidigare sprickbildningar som gjorde att ett stort stycke berg lossnade och hängde löst.

Vad vidtar ni för åtgärder för att det inte ska hända igen?

Vi vet att berg beter sig oberäkneligt vid sprängningar. Nu kommer vi att analysera och utreda vad som hänt och utifrån det får vi bedöma om vi behöver vidta några ytterligare åtgärder.

Hur kommer trafiken påverkas framöver?

Trafiken kommer som planerat påverkas när vi spränger klockan 10:00 och 14:00 måndag till torsdag samt klockan 10:00 på fredagar. Trafiken kan då stå still i upp till tio minuter. Sprängningarna kommer att pågå under hela 2020.