Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Milstolpe när första brostödet gjuts

Nu startar gjutningen av det första brostödet till den nya Skurubron. Brostödet, som blir ett av brons två landfäste, ligger strax väster om Skurusundet. Totalt ska sex brostöd byggas som ska hålla upp den nya Skurubron.

- Det är en milstolpe, nu blir det än mer synligt att vi bygger en ny bro, säger Anders Spåls, brospecialist på Trafikverket.

Nu blir bygget av den nya bron mer synligt.Foto: Anders Spåls

Innan man kunde starta själva gjutningen har mycket arbetet gjorts. 166 lastbilar har kört i skytteltrafik för att kunna leverera 770 kubikmeter betong och 130 ton armering som behövs för att kunna gjuta bottenplattan.

Ska hålla i 120 år

Efter själva gjutningen så vidtar ett stort arbete med att kvalitetssäkra och bearbeta den färska betongen medan den härdar: det tas betongprover på hållfastheten, det mäts temperatur i betongen och den färska betongen är isolerad och vattnas dessutom för att undvika sprickor när den härdar.

Rätt utförd betonggjutning borgar för god kvalitet över lång tid och den nya Skurubron är dimensionerad att hålla i 120 år.

När ska själva stålbron börja komma på plats?

-       Vi räknar med att vår entreprenör nu under hösten kan påbörja etablering av de tillfälliga konstruktioner som behövs för att kunna bygga stålet på plats. Huvuddelen av stålarbetena kommer att utföras under 2021, säger Anders Spåls.

Extraordinär skönhet

Det ska också byggas tillfälliga lanseringstorn, utöver de ordinarie stöden, som stålet ska vila på under lanseringen. Stålet kommer att skjutas på plats från plattformen på västra sidan med hjälp av domkrafter och kommer då också att ha en nos monterad som hjälper den att nå stöden.

-       Detta är stålbyggande på högsta internationella nivå eftersom att brons geometri är väldigt komplex, Men det är också det som gör att den nya Skurubron blir en extraordinär skönhet över Skurusundet, när den är klar, säger Anders Spåls.

Nu startar gjutningen av brostöd för ett av brons landfäste.Foto: Lars Henriksen