Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lanseringsnosen är länken mellan bro och bropelare. Foto: Trafikverket

Lanseringsnosen växer mot bropelaren

”Nosen” allt längre – viktig länk i brobygget

Första brodelen har monterats ihop - 30 meter bred och tolv meter lång. I helgen sköts den fram mot hallens öppning i en så kallad första lansering men syns inte än. Däremot har lanseringsnosen, länken mellan bro och bropelare, vuxit långt utanför hallen.

– Man kan tro att det är nya bron som syns utanför montagehallen, men i själva verket är det en 70 meter lång lanseringsnos som är fäst i brobalken längst fram på bron. Nosens uppgift blir att fånga upp och stödja sig på första bropelaren utanför montagehallen. På så vis kommer nosen avlasta bron när den växer ut i etapper, innan den når pelaren, säger Åse Wallin, projektledare Trafikverket.

Två av de totalt 62 brosektionerna har nu svetsats ihop och skjutits parallellt framåt i hallen med hjälp av domkrafter på kraftiga skenor som är monterade på montagehallens golv och även i brons landfäste, att ta spjärn emot. Samtliga parallella sektioner bildar sedan en bro med två vägbanor, öster och väster ut. De två sektionerna väger tillsammans 160 ton, är 31 meter bred och tolv meter långa.

– Det är stora och tunga massor som sätts i rörelse när vi lanserar eller skjuter sektionen framåt. Men genom att använda domkraft som är en stum rörelse blir lanseringen säker och ger oss god kontroll. Med metoden skjuter vi fram bron en meter i taget. Att lansera tolv meter bro framåt i hallen tar i princip en arbetsdag, berättar Thomas Darholm, brospecialist, COWI.

När första lanseringen är klar har bron närmat sig hallens öppning. Det ger plats i hallen att montera ihop nya sektioner och sammanfoga med de första. Vid den tredje lanseringen i december kommer bron att börja synas utanför hallen. Det blir en spännande julklapp!   

Under 2022 ökar vi takten och tre brosektioner lanseras åt gången.