Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Snart är montagehallen på plats bredvid Skurubron

Vi bygger en montagehall strax söder om den befintliga Skurubron vid trafikplats Skuru. Det är inne i den som vi kommer att montera ihop brodelarna som sedan ska skjutas ut i omgångar över sundet.

Nuförtiden är det ovanligt att man bygger en bro på detta sätt, det vill säga att man på plats bygger ihop mindre ståldelar. Vanligast är att man bygger stora enheter på en annan plats och sedan skeppar delarna via fartyg till byggarbetsplatsen.

Nu kommer delarna istället på lastbil från Italien, där en verkstad har bearbetat stålet och provmonterat för att se att delarna passar ihop.

Foto: Jon Hillström

Växer sakta fram över sundet

När de sedan anländer till Sverige och Skuru, svetsas de ihop inne i montagehallen. Efter svetsningen målas delarna under tak, för att slutligen lanseras (skjutas ut) en del i taget över Skurusundet. Nackaborna (och andra intresserade) kommer alltså att kunna se bron sakta växa fram över sundet. Bron öppnas för trafik hösten 2022.

Montagehallen växer framFoto: Fredrik Fogel