Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Musselflytt vid Rotebroleden

I samband med våra arbeten i närheten av Sollentuna golfklubb upptäcktes sötvattenslevande musslor i en trumma under Rotebroleden. Då stod det klart att de måste flyttas eftersom trummorna kommer att bytas.

Den räfflade trumman under väg 267 för Vibyån gav ett perfekt fäste för musslorna. Sammanlagt hittades nästan tvåhundra musslor som håvades upp ur trumman och flyttades en bit uppströms till sin nya hemvist där de kunde fästa sig i det mjuka underlaget.

En limnolog – expert på livet i sötvattensmiljöer – undersökte Vibyån samt tre andra närliggande vattendrag som kommer att beröras av vägarbetet. Det konstaterades att musslorna enbart förekom i trumman mot Vibyån, och inga andra naturvårdsarter upptäcktes heller vid undersökningen.

Öster om Vibyån finns däremot ett flertal musselarter i Edsån, en å som efter kommunens arbete har fått tillbaka ett slingrande och meanderande lopp.

Mussla_1

Läs rapporten om mysselflytten vid Rotebroleden

Läs mer om återinventering av stormusslor i Edsån

Lär mer om Edsåns restaurering

Mussla_2