Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Björkviks brygga

Båtbrygga, Björkvik på Ingarö, ombyggnation

Vi håller på att renovera båtbryggan i Björkvik. Arbetet beräknas bli klart i december. Bryggan är avstängd sedan sommaren 2018 på grund av rasrisk. Ångbåtsbryggan har många år på nacken och vi behöver säkerställa dess säkerhet och funktion.

Båtbryggan vid Björkvik är belägen långt ut på Ingarö, Värmdö kommun. Båtbryggan består av en ångbåtsbrygga. I huvudsak trafikeras bryggan av Waxholmsbåtar, fritidsbåtar och taxibåtar.

Björkviks brygga är stängd sedan den 3 juli 2018. Arbetet med reparationerna pågår.

Vi har stängt av Björkviks brygga eftersom vi har upptäckt att det finns en akut rasrisk. Avstängningen kommer att pågå cirka ett och ett halvt år.

Reparationen pågår

Vi förstår att avstängningen kan ställa till problem för många, men vi kan inte ta några risker. Vi håller på att reparera bryggan och arbetet beräknas bli klart i december.

Vi hänvisar till Stavsnäs brygga

Waxholmsbolaget är informerade och har styrt om sin trafik. Den närliggande båtklubben har vi också haft kontakt med. För all annan båttrafik hänvisar vi till Stavsnäs brygga som är den närmsta bryggan och som vi också ansvarar för på Trafikverket. Värmdö kommun är informerade.

Orsaken till avstängningen

Vid vår inspektion av bryggan i juni 2018 upptäckte vi stora briser i stenkistan som bär upp bryggans överbyggnad. Bryggans skick har försämrats mycket snabbare än vi hade beräknat vid den tidigare inspektionen 2012.

Vi inspekterar bryggan var 6:e år. Vid inspektionen 2012 kunde vi identifiera vissa skador på bryggan och planerade därför in en större reparation av bryggan som skulle starta hösten 2019. Vi såg inga akuta brister 2012. Sedan dess har bryggan försämrats väldigt snabbt. Bryggan har ett utsatt läge i skärgården.

Översiktskarta över Långvik, Björnömalmen och Eknäs.