Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Buss på en väg

E18, Danderyds kyrka till Arninge, kollektivkörfält

Trafikverket utreder förutsättningarna för att förbättra framkomligheten för kollektivtrafik på E18 mellan trafikplatserna Danderyds kyrka och Arninge. Ambitionen är att öka kapaciteten och förbättra trafiksäkerheten för busstrafiken.

E18 trafikeras av många bussar. De olika busslinjerna är ett alternativ och komplement till Roslagsbanan och tusentals personer åker med dem varje dag. Vi har tidigare förbättrat för busstrafiken genom att bygga om vägrenen till kollektivkörfält på delar av sträckan i södergående riktning. Kollektivkörfältet är dock smalt och bussarna får därför köras i högst 50 kilometer i timmen.

Trafikverket utreder möjligheterna att bredda vägen och att bygga kollektivkörfält längs hela sträckan i både norr- och södergående riktningar. Sträckan mellan trafikplats Danderyds kyrka och Arninge är ungefär 9 km lång. Vägen har i dag motorvägsstandard med två körfält i varje riktning med högsta tillåten hastighet på 80 kilometer i timmen.