Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Gröndalsbron

E4/E20, Essingeleden, Gröndalsbron

Nu är vi klara med dagvattenanläggningen under Gröndalsbron. Anläggningen renar dagvattnet från Essingeleden och minskar på så vis utsläppen i Mälaren som är en mycket viktig vattentäkt. Vi har byggt totalt 14 anläggningar för att skydda Mälaren.

Projektet är avslutat och kommer att tas bort från Trafikverkets webbplats den 17 februari 2020.

Dagvattenanläggningen under Gröndalsbron är den 14:e som vi har planerat att bygga för att skydda Mälaren. Anläggningarna finns vid tio broar och två viadukter.

Anläggningen skyddar vattentäkten Östra Mälaren

Den nya dagvattenanläggningen under Gröndalsbron tar hand om hand om och renar dagvattnet från Essingeleden. Syftet är att skydda vattentäkten Östra Mälaren från föroreningar.

Så fungerar det

På vägen samlas smuts från vägbanan, däck, avgaser, smörjoljor, korrosion, katalysatorer och bromsbelägg. Vid regn sköljs dessa föroreningar bort från vägbanan, med det vatten som kallas dagvatten. Vattnet leds ner till dagvattenanläggningen via rännor som är monterade längs bron och viadukten. Anläggningen renar sedan vattnet.