Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Variabla hastigheter i Botkyrka

Sedan den 8 mars 2021 finns det variabla hastighetsgränser på E4/E20 i närheten av trafikplats Hallunda och trafikplats Fittja.

På den aktuella sträckan längs E4/E20 strax före trafikplats Hallunda och strax efter trafikplats Fittja är hastighetsgränsen 80 km/tim. Den 8 mars 2021 kommer hastighetsgränsen att sänkas till 60 km/tim när trafiken tätnar. Tät trafik uppstår ofta i den norrgående riktningen under morgonrusningen och i den södergående riktningen under eftermiddagsrusningen. Variabal hastighetsgränser införs både i den norrgående och södergående körriktningen. Nedsatt hastighetsgräns visas endast i den körriktning där det är tät trafik.

Aktuella vägsträckan för varierande hastighetsgränser som omfattar trafikplats Hallunda och trafikplats Fittja. 

Området nära E4/E20 är tätbebyggt. Den stora mängden trafik som kör på motorvägen genererar höga utsläppsnivåer och en undermålig luftkvalitet för personer boende i området. Den dåliga luftkvaliteten är skadlig för såväl människors hälsa som miljön. Genom att begränsa hastigheten när det är mycket trafik på vägen kan luftkvaliteten förbättras. I ett pågående projekt kommer Trafikverket att följa upp hur varierande hastighetsgränser påverkar luftkvaliteten. Sänkt hastighet förväntas även minska olycksrisken och allvarlighetsgraden i de olyckor som inträffar.