Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stockholm Central till Stockholms södra - Getingmidjan

Stockholm Central–Stockholms södra, Getingmidjan

Vi rustar upp Sveriges viktigaste tågsträcka – Getingmidjan mellan Stockholm Central och Stockholms södra. Getingmidjan är en av de mest trafikerade tågsträckorna i landet och satsningen är avgörande för att punktligheten i hela Sverige ska förbättras.

Anläggningen är till stora delar från 1950-talet och har nått sin tekniska livslängd. Somrarna 2018-2020 stängs därför sträckan av under åtta veckor för att rustas och moderniseras för framtidens tåg och morgondagens resenärer.

Upprustningen är det mest komplexa och tidskritiska som Trafikverket gör på järnvägen de närmsta åren. Bland annat förstärks broarnas grundläggning, brobanor byts och betongkonstruktioner i tunnlarna repareras.

Efter upprustningen kommer Getingmidjan ha samma placering och två spår precis som idag, fast med en ny teknisk livslängd på 80 år.

Efter den tredje och sista sommaravstängningen 2020 (22 juni - 16 augusti) väntar två mindre avstängningar - en helgen vecka 42 och därefter under Kristi Himmelfärdshelgen 2021.