Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tågen rullar åter genom Getingmidjan

Sedan 25 juni har Getingmidjan, järnvägssträckan mellan Stockholm central och Stockholms södra, varit avstängd på grund av renovering. Efter en sommar med intensivt arbete började tågen idag att trafikera järnvägen igen.

Under sommaren har vi framförallt förstärkt berg i Södertunneln, utfört arbeten på Tegelbacken och Riddarholmen men även utfört en mängd andra arbeten på sträckan mellan Stockholm central och Stockholms södra. Det är väldigt många personer som under tidspress ska utföra ett arbete tillsammans med människor som de kanske inte arbetat med tidigare. Det är en stor utmaning som har fungerat bra.

– Arbetet har gått väldigt bra och vi har till och med lyckats bli klara tidigare än förväntat under natten till måndag. Det är mycket arbete som ska genomföras under en väldigt kort tid och arbetet har pågått dygnet runt hela sommaren. Som mest har vår entreprenör haft 450 personer i arbete, säger Kent Sahlman, projektchef på Trafikverket.

– Nu fortsätter renoveringen under hösten och vi kommer att arbeta både dag- och nattetid. Däremot kommer inte tågresenärer att drabbas av några avstängningar förrän en helg i höst samt under påsken 2019. Nästa sommar 2019 kommer vi bland annat att byta broöverbyggnader, vilket innebär att vi också byter räls, signaler, växlar och kontaktledningar. Hela Stockholm kommer då ha möjlighet att se ett unikt underhållsarbete i närbild, avslutar Kent Sahlman.

Trafikverket har under sommaren haft 200 värdar på stationer i Stockholm för att underlätta för resenärerna.