Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Brolyft över Söderström

Nu har startskottet verkligen gått för sommarens arbeten i och med avlyftningen av brodelarna över Söderström. De dryga 1350 ton tunga brodelarna lyftes upp och manövrerades ut med högsta precision för att sedan segla ut från Riddarfjärden.

Brolyften har föregåtts av lång och rigorös planering då det inte finns några marginaler för felsteg. Från planering till produktion i Tallinn och överfarten till Sverige har det skett en kontinuerlig uppföljning för att säkerställa alla moment.

-Bron ska lyftas och sedan flyttas med hjälp av pråmar, båtar och en anläggning som tillåter att snurra runt sin egen axel, allt för att under inga omständigheter stöta till stödpelare eller krocka med annat i den trånga och känsliga passagen runt brodelen, säger Lahja Forssbeck Rydberg, projektledare Getingmidjan.

Med start klockan 8 under fredagsmorgonen 28 juni satte arbetet i gång med att lossa brodelen och strax före 10 kunde de åtskilliga förbipasserande se hur bron flyttats några meter för att sedan dras ut och vändas upp. Därefter placerades den på en pråm för bortforsling. Under lördagen var den sen dags för brodelen närmast Söder Mälarstrand att lyftas av på samma sätt.

Nu följer avlyft av bron över Söder Mälarstrand och efter det kommer sedan den nya bron att lyftas på med start 16 juli.

Fortsätt följa våra uppdateringar från sommarens arbeten.

Filmklipp från brolyft

Foto: Mikael Udén