Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Filmpremiär: Så går det till när vi byter en bro

Vi ska byta broöverbyggnaden över broarna över Söderström och Södermälarstrand under sommaravstängningarna - och vi gör det via pråmar från vattnet. Här visar vi hur det kommer att gå till.

Just nu är brodelarna på väg från fabriken i Tallinn där de tillverkats. Tillsammans med vår entreprenör har vi haft täta besök och kontinuerliga revisioner för att säkerställa den precision som krävs för att få alla delar på plats.

- Det ingår många kritiska moment som måste fungera för att vi ska hinna byta ut broöverbyggnaderna i tid. Det är ett komplext projekt med  många beståndsdelar och det är därför viktigt att den rigorösa detaljplaneringen följs, säger Kent Sahlman, projektchef. Vi utför dessutom arbetet inför öppen ridå, mitt i Stockholm under turistsäsongen.

Filmen har tagits fram för att visa på komplexiteten och på metoden för att byta bro från vattnet. Nästa år planerar vi att byta Norrströmsbron på liknande sätt.

- Vi kommer att uppdatera webben med information kring arbetet, då det faktiskt är möjligt att se brobytet live, säger Jennifer Loorents Sköld, kommunikationskonsult.

Avstängningarna för Getingmidjan, det vill säga sträckan mellan Stockholms Central och Stockholms södra stänger för trafik mellan 24 juni och 18 augusti.