Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bullerskydd
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Järnväg genom ett levande museum – Riddarholmen

Med Riddarholmen på den ena sidan och Gamla stan på den andra befinner vi oss i Sveriges epicentrum. Här strövar turister med jurister och byggnaderna utstrålar det vi i det närmsta kan beskriva ett som levande museum.

Byggnadskonsten har alltid varit av central betydelse för människan och samhällsutvecklingen. Med det i åtanke planerar vi vårt projekt för att matcha och leva upp till att göra järnvägen till del av både landets historia och utveckling. Riddarholmen är en viktig del av stadsmiljön för många i Stockholm, men även arbetsplats för mer än 1200 personer. Detta är något vi har med när vi utför våra arbeten, oavsett var vi befinner oss.

På Riddarholmen genomför vi upprustning av Hebbes trappa, gång- och cykelstråk längs med Arkiv gatan samt nya bullerskydd och snyggar till i allmänhet – allt för att det ska bli en inbjudande miljö som även upplevs som ljus och säker.

-Vi har exempelvis lyft sten för sten, placerat i märkta byggpåsar för att sedan – sten för sten åter sätta på rätt plats på Arkivgatan, säger Kent Sahlman, projektchef.

För att minska buller ersätter vi de gamla säkerhetsskydden med nya, av natursten och glas. På så sätt får vi utökad nytta genom att det blir både buller- och säkerhetsskydd, som dessutom får en gestaltning, anpassad efter den känsliga kulturmiljön  på Riddarholmen. Allt vårt arbete sker i samverkan med Riksantikvarieämbetet, RAÄ och Statens Fastighetsverk, SFV.

När vårt arbete är klart ska inte bara tågen rulla, utan även cykel- och gångtrafik över Riddarholmen ska flyta på säkert och tryggt.