Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stor lyftkran i vattnet lyfter bort brodelar från Norrströmsbron
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu är vi igång med bytet av Norrströmsbron

På söndag påbörjas lanseringen av den första av de två brodelarna som tillsammans blir Norrströmsbron. Under de senaste veckorna har den gamla Norrströmsbron rivits, arbetet med att byta brolager har påbörjats och bron har seglats från Tallinn.

Det har varit en intensiv byggstart av sista sommarens upprustning av Getingmidjan – sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms Södra. Arbetet började med att riva den gamla bron. Den kapades i 17 delar och lyftes bort med hjälp av lyftkran från vattnet. På stöden som den gamla bron vilade på har 65 brolager bytts ut. Nu börjar projektet närma sig lansering av den nya bron.

- När vi ska lyfta på brodelarna får det inte gå för mycket vågor. Det måste vara i princip vindstilla i minst 36 timmar innan vi kan lyfta på bron. Båttrafiken omkring Norrström leds runt arbetena med tillräckligt avstånd för att inte skapa för stora vågor som kan påverka det känsliga skedet i arbetet., säger Lahja Rydberg Forssbeck, projektledare anläggning.

Den norra brodelen anländer från Södertälje på fredag eftermiddag till Norr Mälarstand. På söndag morgon seglas den från Norr Mälarstrand till Norrström. Området är trångt och det är viktigt att bron hinner komma innanför den reguljära båttrafiken innan fartygen avseglar från Klara Strand. Med hjälp av en lyftkran planeras brodelen lyftas på senast den 16 juli. Den södra brodelen befinner sig just nu i Södertälje och på lördagen den 18 juli beräknas även den segla in till Stockholm via Mälaren för att påbörja lanseringen dagen efter.  

Det är mycket arbete som ska göras på åtta veckor. För att hinna med har spår och växlar förmonterats i Tallinn innan de två brodelarna påbörjade sin resa till Stockholm. När Estland den 15 mars stängde sina gränser till följd av Covid-19 försvårades arbetet ytterligare.

- Det är ett så pass komplicerat arbete att vi måste åka dit för att kontrollera, följa upp och säkerställa att tidplanen hålls. Eftersom projektet klassas som samhällsviktig verksamhet fick vi via regeringskansliet, ambassaden och Estländska myndigheter tillstånd att resa till Tallinn, förutsatt att vi inför varje resa genomgick läkarundersökningar för att säkerställa att ingen bar på smitta, berättar Kent Sahlman, projektchef Trafikverket.

Datum för lansering

Lansering av broarna planeras pågå från 12 juli till 23 juli och sikten är god från Klara Mälarstrand för de som vill följa arbetet på plats.