Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Gul golvmarkering för ersättningstrafik
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Res tryggt i sommar

Nu stänger vi av Getingmidjan, sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra. För dig som reser innebär det att du kommer byta från ditt fjärr- eller regionaltåg för att fortsätta din resa genom Stockholm. Vi finns på plats och guidar dig rätt.

Under åtta veckor passerar vanligtvis 50 000 resenärer per dag. Siffran baseras på en uppskattning av hur många resenärer som reser med de tåg som ankommer och avgår från Flemingsberg och Stockholms södra under avstängningen.

Det är därför viktigt att bytet sker så smidigt som möjligt, allt för att ge en bra resenärsupplevelse och underlätta för tågresande. I år ser situationen annorlunda ut på grund av den pandemi vi befinner oss i, men genom vår täta samverkan med tågoperatörer ser vi till att du som resenär ska känna dig trygg före, under och efter din resa.

Så hanterar vi trängsel

Informationsvärdar och väktare övervakar platser där det kan uppstå trängsel, till exempel vid rulltrappa, hiss och biljettspärrar. Om trängsel uppstår uppmanas resenärerna att hålla avstånd till varandra och vid behov stoppas resenärsflöden tills trängsel minskar och det är möjligt att hålla 1,5-2 meters avstånd från varandra. Detta görs i samarbete med MTR:s stationspersonal.

Våra informationsvärdar kommer även hålla avstånd till både varandra och resenärer samt att inte komma till jobbet med förkylningssymptom.

Från första till sista tåget

Vi kommer att finnas på plats från första till sista tåget, alla dagar i veckan för att vägleda

resenärer och hålla kontakten med tågoperatörernas värdar. Du möter dem på någon av våra bytesstationer: Stockholm Central; Stockholm City; Stockholms södra; Flemingsberg och Södertälje hamn.

Har du frågor kring din resa?

I första hand tar du kontakt med din tågoperatör.

Det finns även en praktisk guide för resenärer på Getingmidjans hemsida

Resenärsinformation

Samverkan för trygga resor

Trafikverket och tågoperatörerna har ett gemensamt ansvar för informationen till resenärerna. Trafikverket ansvarar för information på stationerna till exempel skyltar och utrop, medan tågoperatörerna ansvarar för informationen på tågen och före resan.

-Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har täta avstämningar inom både Trafikverket och med våra tågoperatörer, säger Jennifer Loorents Sköld, kommunikatör. Förändras rekommendationerna, anpassar vi vår kommunikation, allt för att din resa i sommar ska gå både tryggt och smidigt.

Affisch rese-rekommendationer