Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Getingmidjan avstängd under Kristi Himmelsfärdshelgen

Under Kristi Himmelsfärdshelgen stänger vi av Getingmidjan för att utföra arbeten längs sträckan. All tågtrafik är då avstängd mellan Stockholm Central och Stockholms södra mellan den 12 maj klockan 22:05 och 17 maj klockan 04:30.

Vi fortsätter att rusta upp Getingmidjan och behöver därför stänga av tågtrafiken från onsdagskvällen den 12 maj till måndag tidig morgon 17 maj. Detta är Getingmidjans sista planerade avstängning.

Upprustningen av Getingmidjan är nödvändig för att vi ska möta dagens och morgondagens krav på pålitliga, effektiva och hållbara resor och transporter. Allt moderniseras och byts ut för att järnvägen ska kunna bli som ny. Efter upprustningen kommer Getingmidjan ha samma placering och två spår precis som idag, men med en ny teknisk livslängd på 80 år. Vi behöver stänga av järnvägen när vi arbetar, för att kunna utföra våra arbeten på ett effektivt, säkert och tryggt sätt. Efter denna avstängning kommer tågen att kunna köra med högre hastighet genom växlarna.

För dig som resenär innebär avstängningen att resan tar längre tid än normalt. Tänk på att avvikelser kan förekomma; kontrollera din biljett och kontakta din tågoperatör om du vill veta mer om restider och ersättningstrafik.

Mer praktisk information om hur du som resenär påverkas när Getingmidjan är avstängd finns under resenärsinformation.

Varför stänger vi av tågsträckan?

Vi stänger av tågtrafiken för att det ska vara säkert och tryggt för de som arbetar och för dig som reser när vi rustar upp Getingmidjan. Vi utför våra större järnvägsarbeten när färre reser och arbetspendlar, såsom under långhelger och semestertider; därför stänger vi av tågtrafiken under Kristi Himmelsfärdshelgen.

Arbeten längs sträckan

Vi genomför arbeten dygnet runt längs hela sträckan. Vi kommer bland annat att justera kontaktledningsskenor och spår. Vi fortsätter att färdigställa gång- och cykelbron på Norrström samt installerar inklädnad längs den västra sidan av järnvägsbron. Våra betongarbeten på brostöden fortsätter också. I Söderström arbetar vi vidare med att åtgärda betongskador på det vattenförlagda brostödet närmast Munkbrohamnen. Det är några av de arbeten vi utför under avstängningen.

Tågtrafik, ersättningstrafik och informationsvärdar

Avstängningen påverkar fjärr- och regionaltåg till och från Stockholm Central söderut. Fjärr-och regionaltåg som påverkas vänder på stationerna Stockholms södra respektive Flemingsberg. Pendeltågen fungerar som ersättningstrafik.

Informationsvärdar kommer att finnas på plats på Stockholm Central, Stockholms södra och Flemingsberg under i stort sett hela trafikdygnet. På Stockholms södra och Flemingsberg finns även väktare på plats i trygghetsskapande syfte. På grund av rådande pandemi finns informationsvärdarna även till hands för att hjälpa resenärer att hålla avstånd på stationerna, så att alla kan känna sig trygga under sin resa.

Kontakta din tågoperatör för information om din resa: SL, SJ, Snälltåget, MTR och Flixtrain (externa länkar).

Om du störs av våra arbeten

Vår ambition är alltid att störa så lite som möjligt under tiden vi bygger och vi väljer både arbetsmetoder och tidpunkter på dygnet utifrån det. Om du upplever störningar på grund av våra arbeten är du välkommen att ta kontakt med oss, så ska vi på bästa sätt försöka hjälpa dig.

Kontakta oss

Trafikverkets Kundtjänst, öppet dygnet runt: 0771-921 921.

Tack för ditt tålamod!

Att resa under pandemin

Tillsammans kan vi göra skillnad under pandemin. Skydda dig själv och andra - visa hänsyn när du reser i kollektivtrafiken. Använd munskydd och res bara om du måste och är symtomfri!

Trafikverkets övriga arbeten på Stockholm Central

Läs om Trafikverkets stationsåtgärder på Stockholm Central (länk) den 12-16 maj.

Vad görs på Getingmidjan?


Trafikverket arbetar för en punktlig och pålitlig järnväg. Fler ska kunna ta tåget. Därför moderniserar, rustar vi upp och renoverar vi järnvägen så att den ska kunna bli som ny.

På sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra – Getingmidjan – görs en av de viktigaste och mest komplexa satsningarna i landet. Korkar Getingmidjan igen drabbas tågresenärer i hela Sverige.

Efter tre sommaravstängningar (2018-2020) och två kortare avstängningar under våren 2021 färdigställer vi sträckan.

Anläggningen är till stora delar från 1950-talet och har nått sin tekniska livslängd. Allt moderniseras och byts ut. Efter upprustningen kommer Getingmidjan ha samma placering och två spår precis som idag, men med en ny teknisk livslängd på 80 år.