Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Den nästan färdiga gång- och cykelbron (14 juni), med temporära räcken.

Ny gång- och cykelbro över Norrström öppnar 21 juni

Den 21 juni öppnar ett viktigt pendelstråk för stockholmarna igen – Getingmidjans nya gång- och cykelbro över Norrström. Vi har tagit bort den gamla gång- och cykelbron och ersatt den med en helt ny.

I fjol tog vi bort gång- och cykelbron över Norrström för att kunna utföra arbeten på järnvägsbron intill – ett viktigt jobb på Getingmidjan. Nu har vi ersatt de gamla broarna - för både järnvägstrafik och för gång-/cykeltrafik - med nya broar.

Den nya gång- och cykelbron mellan Klara Mälarstrand och Riddarholmen börjar och slutar på samma ställen som den tidigare bron.

- Vi är glada att nu kunna öppna den nya gång- och cykelbron för de hundratals cyklister och tusentals fotgängare som dagligen trafikerade den gamla bron. Vi hoppas att de uppskattar denna nya, trivsammare och säkrare bro, säger Getingmidjans projektchef Lena Backe.

Den nya bron har breddats på ett par ställen med bänkar som har utsikt över Riddarfjärden, och bron har ett räcke med belysning. Efter öppnandet kommer vi att montera bullerskydd av härdat glas utefter järnvägsbrons västra sida för att skärma av tågtrafikens buller för gående och cyklister. Dessa arbeten stör inte framkomligheten på gång- och cykelbron. Efter öppnandet slutförs även betongreparationer på de befintliga brostöden.

Under tiden som gång- och cykelbron har varit ur drift har gratis pendelbåtar mellan Klara Mälarstrand och Riddarholmen trafikerat sträckan. Båtarna fortsätter att gå fram till den 30 juni. 

I och med att gång- och cykelbron öppnar är hela förbindelsen mellan Söder Mälarstrand och Klara Mälarstrand, över Riddarholmen, öppen igen. Dock är bron mellan Söder Mälarstrand och Riddarholmen avsedd för enbart gångtrafik och cykelleden går via Gamla Stan. På Riddarholmen är gång- och cykeltrafiken framkomlig, men den leds om på grund av andra arbeten.

Kartan nedan visar bron när den var stängd, samt hur båtarna gick. De slutar trafikera sträckan den 30 juni 2021.1200x628_Karta_Getingmidjan_Bro_Norrström_750x500px.jpg

Länkar

Inslag i P4 Radio Stockholm 21 juni 2021
Här (länk till externt webbplats) kan du höra Getingmidjans Lahja Rydberg Forssbeck berätta i P4 Radio Stockholm om den nya gång- och cykelbron. Intervjun ägde rum vid invigningen på måndagsmorgonen den 21 juni.

Hör också intervju i P4 Radio Stockholm med Getingmidjans Mats Sundin och Implenias Martin Falkenström här (extern webbplats; reportaget börjar 2:54:40 in i programmet). 

Läs tidigare nyhet om bron här.

Fakta om Getingmidjan


• Trafikverket arbetar för en punktlig och pålitlig järnväg. Fler ska kunna ta tåget. Därför moderniserar, rustar vi upp och renoverar vi järnvägen så att den ska kunna bli som ny.

• På sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra – Getingmidjan – görs en av de viktigaste och mest komplexa satsningarna i landet. Korkar Getingmidjan igen drabbas tågresenärer i hela Sverige.

• Efter tre sommaravstängningar och några kortare avstängningar under projekttiden färdigställer vi sträckan.

• Anläggningen är till stora delar från 1950-talet och har nått sin tekniska livslängd. Allt moderniseras och byts ut. Efter upprustningen kommer Getingmidjan ha samma placering och två spår precis som idag, men med en ny teknisk livslängd på 80 år.