Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Helgen den 19-22 februari stänger vi av Getingmidjan

Med start fredag den 19 februari klockan 22:00 stänger vi av sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra till måndag den 22 februari klockan 04:30 för att utföra arbeten längs sträckan. Därefter går tågen igen som vanligt.

Vi fortsätter att rusta upp Getingmidjan och behöver därför stänga av tågtrafiken två gånger under våren 2021. Den första avstängningen är den 19-22 februari, den planerade och förhoppningsvis sista avstängningen är i maj (Kristi Himmelsfärdshelgen).

Arbeten längs sträckan

Vi utför arbeten längs med hela sträckan dygnet runt. På Norrströmsbron slipar vi spåren. Detta gör vi under dagtid på grund av buller. På Söderströmsbron justerar vi spåren och i Södertunneln monterar vi bland annat nöd- och normalbelysning. Informationsblad har gått ut till dig som berörs (närboende och näringsidkare i området).

Resenärsinformation

Avstängningen påverkar fjärr- och regionaltåg till och från Stockholm Central söderut. Fjärr-och regionaltåg som påverkas vänder på stationerna Stockholms södra respektive Flemingsberg men det finns tåg som har Stockholm Central som avgångs- och ankomststation precis som vanligt. Var därför noga med att titta på din biljett för information om din resa. Kontakta din trafikoperatör om du har frågor; www.sl.se, www.sj.se och www.mtr.se.

Pendeltågen fungerar som ersättningstrafik.

Informationsvärdar kommer att finnas på plats på Stockholm Central/Stockholm City och Stockholms Södra under i stort sett hela trafikdygnet, samt vid behov även i Flemingsberg. På Stockholms Södra finns även väktare på plats i trygghetsskapande syfte.

Värdar och skyltar MU.jpgUnder rådande pandemi ser värdarna även till att det är möjligt för dig som reser att hålla avstånd till andra resenärer, så att du kan känna dig trygg under din resa.

Vi uppmanar dig som reser att endast resa om du är symptomfri. Vi rekommenderar också att du använder munskydd om du reser under rusningstid i kollektivtrafiken och att du håller avstånd under rådande pandemi.

För dig som resenär innebär avstängningen att resan tar längre tid än normalt. Tänk på att avvikelser kan förekomma; kontrollera din biljett och kontakta din tågoperatör, såsom sl.se, sj.se och mtr.se, om du vill veta mer om restider och ersättningstrafik.

Mer praktisk information om hur du som resenär påverkas när Getingmidjan är avstängd finns under resenärsinformation.

Spårarbete MU i mer vinterton.jpg

Är du närboende och störs av våra arbeten?

Vår ambition är alltid att störa så lite som möjligt under tiden vi bygger och vi väljer både arbetsmetoder och tidpunkter på dygnet utifrån det.

Om du upplever störningar på grund av våra arbeten är du välkommen att ta kontakt med oss på telefonnummer 0771-921 921, så ska vi på bästa sätt försöka hjälpa dig.

Tack för ditt tålamod!

Vad görs på Getingmidjan?

På sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra – Getingmidjan – görs en av de viktigaste och mest komplexa satsningarna i landet. Korkar den igen drabbas tågresenärer i hela Sverige.

Efter tre sommaravstängningar (2018-2020) och de sista, kortare avstängningarna under våren 2021 färdigställer vi sträckan, som ska bli som ny.

Trafikverket arbetar för en punktlig och pålitlig järnväg. Fler ska kunna ta tåget. Därför moderniserar och rustar vi upp järnvägen. Järnvägen är gammal och sliten. Därför renoverar vi, så att järnvägen ska kunna bli som ny.

Anläggningen är till stora delar från 1950-talet och har nått sin tekniska livslängd. Allt moderniseras och byts ut för att järnvägen ska bli som ny. Bland annat förstärks broarnas grundläggning, brobanor byts och betongkonstruktioner i tunnlarna repareras.

Efter upprustningen kommer Getingmidjan ha samma placering och två spår precis som idag, fast med en ny teknisk livslängd på 80 år.

Nästa avstängning äger rum den 12-17 maj.