Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Södermalm

Vi genomför arbeten längs hela järnvägssträckan på Södermalm. Det handlar dels om arbeten i Södertunneln och dels om upprustningen av järnvägsbron över Söderström.

Södertunneln

Södertunneln går under Södersmalm från Söder Mälarstrand till stationen Stockholms södra. Renoveringsarbetet omfattar bland annat upprustning av betongkonstruktionerna i tunnlarna samt byte av spår, slipers och kontaktledningar.

Dessutom genomförs även kanalisationsarbeten, kabeldragning och schaktningsarbete. Den gamla banöverbyggnaden av makadam ersätts med en ny banöverbyggnad, nya växelkryss monteras och tekniken moderniseras.

Söder Mälarstrand och Söderström

Järnvägsbron går från Söder Mälarstrand till Riddarholmen över Söderström. Sommaren 2019 renoveras bropelarna, brostöden förstärks och brolagren byts ut.

Montering av stämptorn runt bropelarna.

Hela broöverbyggnaden, som är 200 meter lång och väger 1 400 ton, byts ut. Den lyfts på plats från vattnet med hjälp av pråmar, båtar och avancerad lyftutrustning. Ett precisionsjobb med en marginal på fem millimeter. På bron monteras ny järnvägsanläggning, till exempel direktinfästa rälsbefästningar av en typ som kallas DFF 300.