Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ny station invigd efter 45 år

Bandklippningen sköttes av fr v trafikregionrådet Kristoffer Tamsons, Haninge kommunstyrelseordförande Meeri Wasberg, Trafikverkets regiondirektör Helena Sundberg, projektchef Gunnar Hammar Trafikverket samt Fredrik Landstorp Trafikförvaltningen.

Måndagen den 1 april 2019 invigdes Vega pendeltågstationen i strålande sol. Flera hundra deltagare fanns på plats intill den nya stationen som dagen till ära var garnerad med ballonger, bokstånd och glada människor.
– En stor dag för såväl Haninge kommun som Stockholmsregionen och kollektivtrafiken, sade Kristoffer Tamsons, trafikregionråd Region Stockholm, i sitt invigningstal. Han konstaterade också att Vega station är den 54:e ”lysande stjärnan” på SL:s pendeltågshimmel.

Det fanns en station eller snarare hållplats Vega på Nynäsbanan men den stängdes 1973 så det tog 45 år innan den återuppstod år 2019.

Pendeltågsstationen kommer att öppna nya möjligheter att resa kollektivt för dem som bor och verkar i Haninge.
– Vega är ett skolboksexempel på gott samarbete mellan tre parter, vilket gjort det möjligt att en ny pendeltågsstation med nya spår redan står klar när kommunens nya medborgare flyttar in, sade Helena Sundberg, regional direktör Trafikverket.

Fler resenärer ökar trycket på hela infrastrukturen i regionen. För att klara den tillväxten rustar vi och bygger nytt så att ännu fler kan välja att resa hållbart. Det här är en pusselbit bland många satsningar som vi gör; några andra exempel är Citybanan, den så kallade Getingmidjan mellan Stockholm södra och Stockholm Central och Mälarbanan, framhöll Sundberg.

Samhällsnyttan av en ny pendeltågsstation är stor. En ny station underlättar pendling till och från arbetsplatser och bilresorna beräknas minska med 800 resor per dag - en vinst för miljön.
– I en kommun, som snart når 100 000 invånare, är det viktigt att tänka hållbart, inte minst vad gäller resor. Vega station blir kommunens sjunde pendeltågstation, lika många som Stockholm stad har, och med en denna nya station sätter vi den hållbara resan i fokus, avslutade Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande i Haninge kommun

Gunnar Hammar, projektchef för Vega, räckte sedan fram hela tre saxar och alla tre talarna klippte sedan gemensamt bandet, som symbol för en god samverkan mellan tre parter.
När stadsdelen Vega är fullt utbyggt beräknas cirka 4 200 människor stiga på tåget vid Vega station varje dag. Cirka 23 000 resenärer kommer att passera stationen i båda riktningarna. Resan mellan Vega station och Stockholm central är beräknad att ta 25 minuter. Station Vega blir en viktig bytespunkt för Haningeborna. Förutsättningar för att kunna cykla och ta bussen till och från stationen gör det möjligt att ställa bilen hemma.