Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plankorsningen mellan väg och järnväg med ljussignaler och bommar.

Signalåtgärder, Morgongåva

Vi justerar signalerna vid plankorsning Ramsjövägen i Morgongåva. Det gör vi för att förkorta tiden som bommarna ligger nere och för att minska risken för spårspring.

Vid Morgongåva station finns plankorsningen Morgongåva östra där det förekommer omfattande spårspring när resenärer stiger av och på tågen. Detta trots stoppsignaler i form av ljud och ljus. När tåg mot uppsala gör uppehåll i Morgongåva hindrar även bommarna trafiken från att ta sig över järnvägskorsningen vid Ramsjövägen.

För en säkrare spårmiljö vid Morgongåva station

Vi planerar nu för åtgärder som har som mål att förkorta tiden som bommarna är nere. Vi vill också minska risken för spårspring. Vi påbörjar arbetet under hösten och beräknar att vara klara under våren 2021.

Du som resenär bidrar till säkerheten genom att vara uppmärksam och aldrig passera övergången när ljud- och ljusanläggningen förbjuder det.

Riskerar du livet för att vinna tid?

Tågen är i dag både tystare och snabbare än vad många tror, och det är rent livsfarligt att gena över spåret eller att passera en övergång vid stoppsignal. Tågen som passerar Morgongåva station har en bromssträcka på över 500 meter. De har inte en chans att stanna för dig. 

Tänk på andra

När någon vistas otillåtet i spårområdet måste tågen stanna eller sänka hastigheten av säkerhetsskäl. Det får alltså direkta konsekvenser för tågtrafiken, och för lokföraren är det en mardröm att riskera att köra på en person.

Böta 3 000 kronor

Det är förbjudet enligt lag att gena över spåren, och du kan bötfällas med 3 000 kronor.