Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild från Karlstad C

Bild från Karlstad C

Laxå–Arvika, Karlstad C

Vi bygger om Karlstad C för att öka kapaciteten för nationell och regional gods- och persontrafik på Värmlandsbanan.

Karlstad C är den största knutpunkten på Värmlandsbanan, som går mellan Laxå och Charlottenberg. Den är Sveriges mest högtrafikerade enkelspåsbana och ansluter i Laxå till Västra Stambanan, och i Kil till både Bergslags- och Vänerbanan.

Sträckan Kil–Karlstad–Kristinehamn har stora kapacitetsbegränsningar. Särskilt passagen genom Karlstad har identifierats som en flaskhals. Det höga kapacitetsutnyttjandet av banan medför att gods- och persontåg försenas med negativa följder när det gäller restid, punktlighet och pålitlighet.

Bakgrund 

För att skapa samsyn om behovet av åtgärder på Värmlandsbanan startade Trafikverket, Region Värmland och Karlstad kommun 2011 projektet Tåg i tid. Övergripande syfte med Tåg i tid är att förbättra kapaciteten för nationell och regional gods- och persontrafik på Värmlandsbanan. Det handlar också om att förbättra samverkan mellan nationell, regional och lokal kollektivtrafik genom att utveckla ett resecentrum i anslutning till Karlstad C. Länk till mer information om Tåg i tid.