Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bro över Sunnesundet. Foto: Peter Sennius.

Väg 241, bro över Sunnesundet, Sunne

Vi planerar att renovera bron över Sunnesundet på väg 241 genom centrala Sunne. Det gör vi för att förlänga brons livslängd.

Renoveringen av bron är uppskjuten eftersom konstruktionsantagandet att de befintliga brostöden skulle kunna återanvändas för en ny överbyggnad inte visat sig hålla. Den nya överbyggnaden kräver någon form av förstärkning av stöden, och det ingår inte i det förslag vi har tagit fram. De nya förutsättningarna gör att projektet kommer att kräva mer tid och pengar, och därför kan vi idag inte säga när åtgärden blir av.

Bron är godkänd för BK1-trafik (bärighetsklass 1) och kommer att vara det även i fortsättningen. Under hösten 2020 genomförde vi mindre stödreparationer med bland annat beläggningsåtgärder i väntan på den större åtgärden. 

Bron är byggd 1951 och har tidigare varit en öppningsbar bro. Den har en viktig samhällsfunktion eftersom den inte bara sammanlänkar trafiken mellan östra och västra delen av Sunne, utan även trafiken mellan västra och östra sidan av Frykensjöarna. Vi planerar att renovera bron för att förlänga brons livslängd.

Vi planerar att byta ut överbyggnaden på bron (se mer information under fördjupning), och under byggtiden kommer vi att stänga av bron för all fordonstrafik. Vi kommer då att placera ut en tillfällig bro i nära anslutning till huvudbron. Trafikanterna får räkna med att det kommer att ta längre tid att passera över Sunnesundet under byggtiden.

När vi är klara har vi säkrat konstruktionens beständighet och funktion för lång tid framöver.