Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En maskin/Railvac frilägger kablar med hjälp av vakuumsug

En maskin/Railvac frilägger kablar med hjälp av vakuumsug. Foto: David Persson, Railcare

Vi kommer att bullra en del mellan Björneborg och Laxå

På Värmlandsbanan ligger många mil med slitna järnvägsspår som vi kommer att byta ut. Men innan vi gör det måste vi gräva fram och sänka vissa kablar i banvallen. Det jobbet kommer att orsaka en del buller.

Som du säkert känner till gör vi stora förbättringar på Värmlandsbanan. En viktig del av detta arbete är att byta ut räls, slipers och växlar på en sträcka av 11 mil. Men innan vi kan börja med det måste vi lokalisera kablar i banvallen och justera så att de ligger på rätt djup. Eftersom arbetet sker på dagtid kommer det att bli störningar i tågtrafiken under denna period.

Vad är det vi gör?

Vi använder oss av en spårburen maskin som suger upp makadam från banvallen och frilägger kablarna. På så vis kan vi lägga kablarna på rätt nivå. Det är arbetet med att suga upp makadam som orsakar störande buller. Maskinen förflyttar sig längs spåret med en hastighet av cirka 30 meter per timma, så störningen där du bor
blir tillfällig.

Hur kommer du att påverkas?

I slutet av mars startar arbetet i både Laxå och Björneborg och därefter kommer vi att arbeta på hela sträckan mellan dessa orter. Arbetet, som utförs på dagtid och under vissa helgnätter, pågår under cirka åtta veckor till och med vecka 20.

Vi hoppas att du har överseende med de störningar som kan uppstå.

Dessa veckor arbetar vi även helgnätter

När            Dagarbete               Nattarbete

Vecka 15    måndag–fredag    lördag–söndag
Vecka 16    måndag–fredag    lördag–söndag
Vecka 18    måndag–fredag    lördag–söndag
Vecka 20    måndag–fredag    lördag–söndag

Vill du veta mer kan du kontakta:

Jörgen Olofsson
Projektledare, Trafikverket
Tel: 010-123 20 75
Jorgen.olofsson@trafikverket.se

Adam Sundin
Verksamhetsansvarig, Railcare
Tel: 070-528 01 95
adam.sundin@railcare.se