Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sammanlänkade. Fotograf Reine Vindebro

Folkfest och full fart på invigningen av Umeåprojektet

Invigningen av Norra och Östra länken förrättades på ett symboliskt sätt av regionchef Arnold Vonkavaara och kommunalråd Lennart Holmlund. Genom att sätta ihop två pusselbitar visade de att vägarna nu är sammanlänkade och klara att köra på.

Cirka 400 besökare kom till festplatsen vid Bilprovningen på Västerslätt, trots att det duggade lite till och från. Humöret var på topp och glädjen över att vägarna öppnades var inte att ta miste på. Utställarna visade glatt upp sig och underhållningen höll hög nivå.

Full fart efter vägarna

Efter det ceremoniella öppnandet från scenen åkte Lennart Holmlund och Arnold Vonkavaara iväg i kommunens elbil mot Kronoparken och en av Volvo nya FH-lastbil åkte genom I20-skogen. Många av besökarna valde att följa efter för att testa de nya vägarna.

Trafiken släpps på på den nya Ringleden i Umeå.

Umeåprojektet är ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Umeå kommun. Färdigställande av Norra och Östra länken i Umeåprojektet är efterlängtat hos både allmänheten och näringslivet. Intresset för ringleden har hela tiden varit stort.

Ringleden kommer att bidra till en förbättrad luftkvalitet och minska störningar i form av buller i centrala Umeå. Det kommer också att förbättra trafiksäkerheten och öka framkomligheten.

Ringleden medför också ökade möjligheter för tillväxt och utveckling av staden Umeå. Bland annat tangerar ringleden Umeås logistikcenter och godsbangård (NLC) och trafikslagen knyts samman på ett mycket bra sätt.

 

Bildtext: bild 1 fotograf  Reine Vindebro och bild 2 fotograf Torbjörn Bergkvist