Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Busschauffören framför den gröna bussen.

Sista bussturen för den här gången

I och med slutet av 2010-2011 års vinterturlista, gick den sista turen för testresenärer med Umeåprojektets gröna buss.

Bussen har varit en viktig del i Umeåprojektets arbete med Mobility management. Dels för att underlätta för de som ska passera vägbygget på Kolbäcksvägen, dels för att minska antalet bilar och skapa en säkrare arbetsplats för de som arbetar mitt i trafiken. Samtidigt som bussen började gå i oktober 2010 startade rekrytering av bilister från Tomtebo, Carlslid, Tavleliden och Innertavle. Sammantaget 200 bilister fick kostnadsfritt testa att åka buss istället för bil under perioden oktober - april. Resultatet lät inte vänta på sig, efter två månader i bruk hade resandet på linje 75 ökat med hela 50 % jämfört med samma period året innan.

Nöjda resenärer

Av den första gruppen av resenärer, som skickades ut i oktober med ett periodkort på tre månader, uppgav majoriteten efter periodens slut att de åkt buss till arbetet i princip varje dag. Majoriteten menade att de upplevde bussturen som mycket snabbare än att ta bilen. Fördelarna med att ta bussen ansåg resenärerna vara att det är miljövänligare, mindre kostnader för bränsle, de sluppit bilköerna och leta parkering. Cirka 90 % meddelade även att de skulle fortsätta åka buss efter att deras kostnadsfria kort gått ut.

Vi i Umeåprojektet vill tacka busschauffören Bert-Olov Sjöström som fått mycket beröm av passagerarna för sitt glada humör och serviceinriktade personlighet.

Projektet med den gröna bussen har skett i samarbete med Hållbart resande.
Läs mer om Hållbart resande (öppnas i nytt fönster)