Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Del av ny E12, Västra länken

Del av ny E12, Västra länken. Länk till pdf-fil med hela kartan finns nedan.

Västra länken

Trafikverket planerar att bygga en ny väg E12 för att lyfta ut europavägarna från centrala Umeå och färdigställa den sista delen i en ny ringled runt Umeå. Umeåprojektets sista del, E12 ̶ Västra länken, är i läge vägplan.

Den tunga trafiken genom centrala Umeå orsakar både trafikproblem och dålig luft. Lösningen är att lyfta ut europavägarna från centrala Umeå till en ny ringled runt staden (Umeåprojektet). Idag är två tredjedelar av Umeåprojektet färdigt och trafikeras. E4 är idag flyttad till den östra länken som är en del av Umeåprojektet. E12 är tillfälligt flyttad till den Norra och Östra länken i väntan på att den nya E12, Västra länken, byggs. Först när den sista Europavägen är färdig kan full effekt av projektet nås. Trafikverkets ställningstagande innebär att samrådshandlingens alternativ Öster Prästsjön ska ligga till grund för den fortsatta planeringen.

Karta över ny E12 (pdf-fil, 1 MB)