Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plogbil på vinterväg

Så sköts din väg på vintern

De statliga vägarna sköts av entreprenörer som arbetar på uppdrag av Trafikverket.

Entreprenörerna plogar, saltar och sandar, river is och tar bort snö, tinar trummor och röjer stormfällda träd. De har en tät dialog med Trafikverket. Entreprenörerna har tillgång till avancerad väderinformation och de vet i förväg när det är dags att dra i gång halkbekämpning och plogning.

Halkbekämpningen sker ofta redan innan temperaturen faller för att hindra att vägbanorna fryser. Plogbilarna rullar redan när de första flingorna faller. 
De vägar som har mest trafik har högst prioritet och plogas eller halkbekämpas först.

Hårt väder längs fjällvägarna i Västerbotten

I dåligt väder ordnas kolonnkörning på vägar i fjällen när det behövs. En plogbil röjer vägen för efterföljande bilar, och en av Trafikverkets följebilar kör sist för att ingen privatbil ska bli stående på vägen i ovädret.

Här kan du få hjälp med bilresor över till Norge vid hårt väder genom kolonnkörning i Västerbotten:

  • Väg E12: via Storuman och Tärnaby. Informationsskyltar som anger vägläget finns i Storuman och Hemavan.

  • Väg 1116: Joesjövägen via Tärnaby och Sagavägen kan vid hårt väder vara avstängda med vägbom vid gränsen mot Norge.

  • Om E12 eller väg 1116 är stängd är väg 1088 ett alternativ. Den är oftast öppen för trafik vintertid, från riksväg 45 via Dikanäs–Kittelfjäll–Skalmodal.

Alla måste hjälpas åt

Trafiken är ett sampel där alla måste hjälpas åt. Genom att ta till dig information kan du välja alternativa vägar. Ibland måste du välja andra färdsätt eller skjuta upp resan. Det är naturligt att avsätta mer tid när vädret är besvärligt. Ju fler som ser till att bilen är rustad för vinterresan och byter till vinterdäck innan halkan och snön slår till, desto bättre är förutsättningarna för bra flyt även i vintertrafiken.