Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bakgrund

I Skellefteå har man under många år uppmärksammat problemen kring E4 genom staden. 2006 startades en förstudie för att ta reda på om problemen var tillräckligt omfattande för att åtgärda. Det ansåg man att de var och 2009 inleddes vägutredningen.

Vägutredningen är unik eftersom den ska använda Trafikverkets fyrstegsprincip mer konsekvent än vad som är vanligt i planeringen. Det innebär att vi söker åtgärder som löser transportbehov och miljöproblem på ett bredare sätt än tidigare. Trafikverket och kommunen samarbetar i vägutredningen, vilket främjar viktiga gemensamma mål.

 

Vad är en förstudie?

Förstudien är det första steget i vägplaneringsprocessen och man undersöker om det finns ett behov av en ny väg. I Skellefteåprojektet pågick förstudiearbetet under 2006-2008 och man kom fram till att det finns ett behov av åtgärder och därför gick man vidare med en vägutredning.

Det blev en vägutredning

I förstudien kom man fram till att problemen var omfattande nog för att utredas djupare i en vägutredning, steg två i vägplaneringsprocessen. Vägutredningen planeras att fortgå under 2011 och avslutas med en beslutshandling.

Vad är en vägutredning?

Vägutredningen är en del i vägplanerings- och projekteringsprocessen. Se bilden nedan.

Schematisk bild över vägplanerings- och projekteringsprocessen (jpg-fil, 176 kB, öppnas i nytt fönster).