Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu är det klart – E4 flyttas till Östra leden

Efter ett omfattande arbete kring vägtransportsystemet i Skellefteå har Trafikverket avslutat sin vägutredning och beslutat att flytta E4 till Östra leden.

Det betyder att E4 placeras öster om dagens sträckning och den så kallade östra leden blir verklighet om regeringen fattar beslut om finansiering. Omdragning av E4 beräknas kosta totalt närmare 900 miljoner kronor och Skellefteå kommun är beredd att medfinansiera flytten av E4 med motsvarande 30 procent av kostnaden.

– Det här är ett mycket efterlängtat beslut och det stämmer väl överens med våra egna planer för det kommunala vägnätet, gång-och cykelvägar och broar, säger Bert Öhlund, ordförande i kommunstyrelsen i Skellefteå kommun.

– Genom överenskommelsen hoppas vi tillsammans kunna skapa en bra och säker trafikmiljö i Skellefteå, säger Arnold Vonkavaara, regionchef, Trafikverket Region Nord.

En flytt beräknas minska trafiken i centrala Skellefteå, öka trafiksäkerheten och effektivisera resandet. Det innebär större möjligheter att utveckla staden med mer och högre bebyggelse för näringsliv och bostäder. Beslutet att flytta E4:an till Östra leden går helt i linje med Skellefteå kommuns egen planering, både vad det gäller miljö, hälsa och samhällsplanering.

En mer tillgänglig och miljövänlig stad
Placeringen av E4 är det centrala problemet. Med nuvarande trafikmängd skapar vägen en barriär som försvårar framkomligheten i centrum och dessutom finns det brister i trafiksäkerhet och problem med buller och luftmiljö. 
  – Om vi fokuserar arbetet på både infrastruktur och färdsätt så får vi en mer tillgänglig och miljövänligare stad, säger Bert Öhlund.

 

Det här är ett gemensamt pressmeddelande från Skellefteå kommun och Trafikverket.

Pressmeddelande (pdf-fil, öppnas i nytt fönster, 6 kB).