Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Skogsavverkning inför arkeologiska utgrävningar

Inom de närmaste veckorna kommer avverkning av skog i området för vägprojektet Västra länken, Umeåprojektet, att ske strax öster om Prästsjön. Avverkningen sker i området där arkeologiska för- och slutundersökningar ska utföras.

Avverkningarna sker när marken fortfarande är frusen och snöbeklädd, dels för att minimera skador på omgivning, dels för att minska risken att eventuella arkeologiska fynd skadas. Arbetet pågår dagtid och det berörda området har snitslats. Undvik denna del av skogen då risken för allvarliga olyckor är stor med bland annat tunga maskiner och fallande timmer. Information om avverkningen har skickats med post till alla närboende samt skolor och förskolor i området.

- Planen är att vi börjar med de arkeologiska utgrävningarna näst sista veckan i maj och jobbar till slutet av juni, berättar Ellinor Johansson, arkeolog.

De arkeologiska utgrävningarna i början av sommaren är förundersökningar. Men vad händer om arkeologerna hittar något?

- Tanken är att vi genomför slutundersökningar i höst. Slutundersökning innebär att alla fynd tas om hand och flyttas från platsen, så att inget förstörs av vägbygget, säger Johansson.

Alla eventuella fynd förvaras på Västerbottens museum i Umeå. Fynden från tidigare genomföra utgrävningar och eventuella fynd från årets utgrävningar kommer att ingå i framtida utställningar på museet så att alla kan ta del av dem.