Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Regeringens beslut fastslaget – Västra länken kan byggas

Högsta förvaltningsdomstolen fastslog regeringens beslut. Därmed kan Västra länken byggas öster om Prästsjön.

Det är närboende som ansökt om rättsprövning hos Högsta förvaltningsdomstolen och nu har dom meddelats. Rättsprövning innebär att regeringens beslut ska granskas. Eftersom det handlar om en rättsprövning krävs inget prövningstillstånd, utan dom kommer direkt. Högsta förvaltningsdomstolen anser att regeringens beslut om Västra länkens ska stå fast – att Västra länken ska dras öster om Prästsjön.

Domstolen tycker inte att det som anförts i överklagan visar att det förekommit något fel i handläggningen som har påverkat utgången i ärendet.

Upphandling av entreprenör pågår för samtliga entreprenader.
Entreprenad 9 och 10 är först ut med sista anbudsdag 31 januari 2019. Entreprenad 9 är sträckan: Ny E12, Klabbölevägen - Röbäck - Röbäcksdalen, entreprenad 10 är en ny E12, med bro över Umeälv vid Killingholmen.

Entreprenad 8: Ny E12, väg 92, Baggbölevägen - Klockarbäcken - Tvärvägen, sista anbudsdag är 9 maj 2019.

Om allt går som tänkt kommer vissa förarbeten och etablering att ske i maj-juni 2019. Bygget av Västra länken beräknas starta i juli-augusti 2019.