Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

E12 leds om under ett år

Från natten mot den 11 maj kommer Trafikverket att leda om trafiken på E12, Vännäsvägen, i höjd med Klockarbäcken.

- Tack vare att vi kan leda om trafiken skapar vi inte bara en säkrare arbetsplats för byggarbetarna, utan även en säkrare trafiksituation för trafikanterna, säger Tommy Taftø, projektledare, Trafikverket.

Just nu pågår byggandet av Västra länken, den sista delen i Umeåprojektet. I Höjd med Klockarbäcken och Prästsjön, Umedalen, kommer en stor cirkulationsplats att byggas. Dessutom byggs en trafikplats mellan Umedalen och Klockarbäcken.

- Att leda om trafiken är en förutsättning för att vi ska hålla tidplanen, säger Johan Eriksson, projektchef på Peab.
Idag skär E12 rakt genom byggområdet och för att möjliggöra de stora masstransporter som kommer att krävas och upprätthålla trafiksäkerheten för trafikanterna så leds trafiken på E12 tillfälligt om.

- Vi samarbetar med Umeå kommun och har kontakt med de berörda företagen på Klockarbäcken så att omledningen ska fungera för deras verksamheter, säger Tommy Taftø, projektledare, Trafikverket.

Vad ska jag som trafikant tänka på?
- Omledningen kommer att vara markerad, närmare Umedalen kommer vi att ha tillfälliga trafikljussignaler så att de som ska till och från den temporära busshållplatsen kan korsa vägen säkert. Som förare eller resenär är det bra om du tänker på att det kan ta lite längre tid än vanligt att köra sträckan, säger Tommy Taftø, projektledare, Trafikverket.

Omledningen beräknas vara till mitten av juni 2021. Västra länken öppnar för trafik i oktober 2021.

Fakta
Från natten mot den 11 maj kommer Trafikverket att leda om trafiken på E12, Vännäsvägen, i höjd med Klockarbäcken, Umeå, från befintlig E12 in genom Klockarbäcksområdet, via Stackvägen och Lagervägen, och åter tillbaka till E12 på en ramp i höjd med korsningen vid Umedalen. Den tillfälliga omledningen av E12 kommer att bestå under ett år, detta för att möjliggöra byggandet av Västra länken, entreprenad 8.

Omledningskarta, svenska (pdf-fil, 1,2 mb, öppnas i nytt fönster)

Diversion map, english (PDF-file, 1,2 mb, opens in a new window)