Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tufft klimat för trafiken i Västernorrland

Västernorrland har ett tufft vinterklimat. Temperaturen växlar mellan plus och minus. Närheten till havet gör vädret fuktigt och blåsigt. Torra vägar kan snabbt frysa. Vissa vädertyper ger stora mängder snö på kort tid, så kallad snökanon.

Det som börjar som regn kan efter någon timme gå över i underkylt regn eller blötsnö. Snö och blåst ger snödrev som lägger sig på vägarna. Hård vind kan polera vägbanorna så att snön blir till blankis.

Ett av de svåraste väderlägena uppstår när rader av snöbyar driver in från havet. Fenomenet som kallas ”snökanon” drabbar kustområdena. En ”snökanon” kan uppstå i början av vintern när kall luft sveper över det relativt varma havsvattnet. När stråken av snöbyar träffar land förstärks effekten. Lokalt kan det komma många decimeter snö på mycket kort tid. Men det är svårt att förutse var snön faller och hur mycket det kan bli.

En vanlig vinter i Västernorrland kan ha cirka 30 dagar med snöfall. Ändå är det normala att vägnätet är körvänligt alla dagar.

Lastbilar stoppar trafiken på E4

De senaste vintrarna har många lastbilar varit inblandade i olyckor och stopp på bland annat E4 genom länet. Orsaken är ofta fellastade lastbilar och ovana förare i kombination med snöoväder. Köerna växer snabbt när stoppen sker på vägar med mitträcken och det kan ta lång tid innan salt/sandbil och bärgare kommer fram till olycksplatsen.