Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bergsåker triangelspår

Vi ska bygga en ny järnvägsanslutning (triangelspår) som kopplar ihop Ådalsbanan med Mittbanan. Triangelspåret i Bergsåker kommer att möjliggöra effektiva järnvägstransporter för industrin efter kusten.

Den nya järnvägsanslutningen är en av flera viktiga satsningar i utvecklingen av ett effektivt transportnav, med kopplingar mellan väg, järnväg och sjöfart i regionen. Det nya spåret bidrar till tilllväxt i Sundsvallsregionen och gör det möjligt att flytta över gods från väg till järnväg, vilket ger stora miljövinster.

Vad är det som ska göras och varför?
Ett förbindelsespår ska byggas mellan Mittbanan och Ådalsbanan. Förbindelsespåret innebär att tågtransporter från inlandet till industrierna norr om Sundsvall och till Sundsvalls hamn kan gå direkt från Mittbanan till Ådalsbanan utan att som idag behöva gå in mot Sundsvall för att vända i Nacksta. Tågvändningarna medför att transporterna tar längre tid och att järnvägsanläggningens kapacitet belastas.