Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Järnvägsarbeten inleds i sommar

Vi har tilldelat den första entreprenaden för Bergsåker triangelspår till Sveab.  Entreprenören inleder förberedande arbeten på och kring Mittbanan och Ådalsbanan med start i sommar.

- Under juni planerar vi att inleda arbeten på och kring järnvägen i Nacksta och vidare västerut på Mittbanan mot Töva. Arbeten kommer även ske på Ådalsbanan upp mot Bergsåker, berättar projektledare Håkan Åberg.

Det handlar om förberedande arbeten som är en förutsättning för att bygga det nya anslutningsspåret som ska knyta ihop Mitbanan med Ådalsbanan. Arbetena består bland annat av ett nytt teknikhus, nya ledningar som ska dras och kontaktledningsstolpar som ska flyttas till andra sidan spåret för att hamna rätt i förhållande till det nya anslutningsspåret.

De arbeten som behöver utföras på järnvägen sker under så kallade tågfria tider, när det inte går några tåg. I dagsläget är dessa planerade veckan efter midsommar samt en längre period mellan vecka 35 och 39 (28 augusti - 1 oktober). I huvudsak sker arbetena dagtid under vardagar men entreprenören kan behöva utföra arbeten även kvällstid och helger.

- Vår entreprenör Sveab planerar att ha en organisation med 25-35 personer på plats för dessa arbeten fram till hösten 2018, berättar Håkan.

- Under samma tid kommer ledningsägare att anpassa sina anläggningar till det nya spåret. Bland annat kommer E:on att höja sina 130 kV-ledningar.

Nytt triangelspår

- Under 2017 hoppas vi få järnvägsplanen för Bergsåker triangelspår fastställd. Vi kommer då att upphandla flera entreprenader och räknar med att komma igång med bygget av den nya järnvägsanslutningen under 2018. Samma år inleder vi byggnationen av en fyrfilig E14 mellan Timmervägen och Blåberget, avslutar Håkan.