Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu börjar tågen snart att rulla i Bergsåker

Snart är vi färdiga med den nya järnvägen i Bergsåker. Den 5 juli börjar tågen att rulla på det nybyggda triangelspåret. – En milstolpe, säger Håkan Åberg, projektledare på Trafikverket.

Men innan det är dags för det första tåget att trafikera spåren i Bergsåker återstår en del arbete som kan påverka dig som bor och verkar i Bergsåker och centrala Sundsvall på olika sätt.

Mellan den 1 och 5 juli kommer vi att arbeta dygnet runt på spåret. Under perioden går det inga tåg på sträckan och vi kan jobba intensivt. Du som bor intill spåret i Kolsta och Bergsåker kan märka av att vi jobbar utanför kontorstid, men vi ska försöka att störa så lite som möjligt.

Det är inte bara i Bergsåker som våra arbeten kommer att märkas. Även inne i centrala Sundsvall kommer det att synas att en inkoppling av det nya spåret är nära under helgen 2 till 5 juli. Då bygger vi om signalanläggningen i Bergsåker och in mot Sundsvall C. Vi ska också bygga klar kontaktledning och lägga in en ny växel.

– När vi testar signalsystemet kommer järnvägsbommarna att fällas på flera platser i centrala Sundsvall. Tänk på att det som vanligt är olagligt och förenat med livsfara att beträda järnvägen eller krypa under fällda bommar, säger Håkan Åberg.

Det var i juni 2018 som vi satte spaden i marken i Bergsåker. Målet var att bidra till grönare transporter till och från Sundsvallsregionen genom att bygga ett nytt triangelspår som kopplar ihop Mittbanan med Ådalsbanan. Under de senaste dryga tre åren har vi byggt 1,7 kilometer nytt järnvägsspår, byggt två järnvägsbroar och anslutit två nya växlar. Vi har också kopplat in ett helt nytt signalställverk som styr den nya järnvägsanläggningen och delar av den befintliga in mot Sundsvall C.

På kvällen den 5 juli kommer det nybyggda spåret att kopplas in och det första tåget kommer att passera på järnvägen ett par timmar senare. Nu behöver inte längre godstågen som kommer västerifrån åka till Nacksta eller Sundsvall C för att lokvända och därefter fortsätta sin resa norrut.

Trots att spåret kopplas in den 5 juli och det från och med då kommer att gå godståg det är vi inte riktigt färdig i Bergsåker med omnejd.

– Det återstår en del arbete innan vi kan beteckna oss som helt klara, framför allt kring den befintliga järnvägen delar som blivit ombyggda. Vi ska bland annat riva bort gamla kablar, ta bort signaler, fysiskt stänga två järnvägsövergångar och återställa järnvägsanläggningen innan det är dags att slutbesiktiga, säger Håkan Åberg.