Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu skjuts järnvägsbrons farbana ut över Ljungan

Brostödet i Ljungan är klart. Under onsdag den 4 december börjar brons dubbelspåriga farbana att skjutas ut över älven. Med hydraulik skjuts den långsamt på plats över brostöden. På fredag den 6 december beräknar vi att den når norra landfästet.

- Nu har vi brostöden på plats och det är dags att skjuta den stora stållådan som utgör järnvägens farbana på plats. Det här är ett arbetsmoment som kräver stor precision och vår ambition är att den ska skjutas på plats över brostöden så friktionsfritt som möjligt, berättar projektledare Jörgen Karlsson och fortsätter.

- Lanseringen, som vi kallar det, görs med hjälp av hydraulik som kan jämföras med gigantiska domkrafter. Med dessa domkrafter skjuts den långsamt ut över älven. Om allt går som planerat, räknar vi med att den ligger på plats över Ljungan någon gång under fredagen.

Brostöden i Ljungan är klara och redo att bära den dubbelspåriga farbanan. Bild från 22 november 2019
Brostöden i Ljungan är klara och redo att bära den dubbelspåriga farbanan. Bild från 22 november 2019 

Den cirka 160 meter långa farbanan har byggts på plats på brons södra landfäste. Där har den armerats och klätts in i tält. Bron är en så kallad samverkansbro av både stål och betong.

- När den väl kommit på plats kommer den att gjutas i etapper. Ett arbete som inleds innan jul. Tältet utgör ett väderskydd och gör att bron kan gjutas utan risk för nederbörd.

Brons farbanan har klätts in i tält, ett väderskydd som gör att bron kan gjutas oavsett väder. Bild tagen 22 november 2019.
Brons farbanan har klätts in i tält, ett väderskydd som gör att bron kan gjutas oavsett väder. Bild tagen 22 november 2019. 

- Följ gärna lanseringen på håll och respektera avspärrningar. Arbetsområdet kräver höga säkerhetsföreskrifter och det är förbjudet för obehöriga att vistas där.

Lanseringen klar. Brons farbana kommer att gjutas i fem etapper. Bild tagen 7 december 2019.
Lanseringen klar. Brons farbana kommer att gjutas i fem etapper. Bild tagen 7 december 2019.Foto: Magnus Forsgren