Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Naturrastplats vid Globerget

Intill den nya gång- och cykelvägen längs E4 ska vi göra en enkel och vacker naturrastplats vid södra kanten av Globerget. Från rastplatsen leder en liten stig upp till ett område med gravrösen i olika former som tar oss tillbaka över 3000 år i tiden.

- Vi kommer att göra en enkel naturrastplats med två bänkar där cyklister och gående kan stanna till för att njuta av den makalösa utsikten mot havet och Ulvön. Intill rastplatsen ligger ett område med gravrösen. Idag är det mycket skog mellan fornlämningarna så vi avverkar för en stig så det blir lättare att ta sig till området. Vi beräknar att rastplatsen är klar under september i år, berättar biträdande projektledare Annica Boström.

naturrastplats2 vid Globerget.jpg

Det tidigare ganska svårtillgängliga gravområdet kommer besökare att kunna uppleva när rastplatsen är klar. De kommer dessutom få en vidunderlig utsikt från både naturrastplatsen och gravfältet ut över Ullångersfjärden och havet.

Gravfält Raä Vibyggerå 9
Gravfält Raä Vibyggerå 9 

- Här finns ett område med gravrösen i olika former som blir tillgänglig för besökare under hösten. Utifrån dess former, läge och nivå över havet bedöms de vara anlagda för cirka 3000-3500 år sedan, under den tid som kallas bronsålder, berättar Kulturmiljöspecialist Carina Öberg.

På naturrastplatsen kommer det att finnas information som berättar om gravarna och landskapet som de en gång anlades i.

naturrastplats vid Globerget.jpg

- Jag hoppas att det blir en uppskattad plats för gående och cyklister att stanna vid för ta in de vackra vyerna och platsens historia, säger Annica Boström.