Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Kubikenborg - Sundsvall C

Vi planerar att bygga dubbelspår mellan Kubikenborg och Sundsvall C. Den drygt två kilometer nya järnvägssträckan ingår i dubbelspårsutbyggnaden mellan Dingersjö och Sundsvall för att öka kapaciteten på den hårt belastade Ostkustbanan.

Dubbelspårsutbyggnaden mellan Dingersjö och Sundsvall delas in i två etapper och inleds med denna sträcka mellan Kubikenborg och Sundsvalls Centralstation. Längs den drygt två kilometer långa sträckan, som börjar strax söder om Fridhemsgatan, ingår en ny dubbelspårig järnvägsbro över Fridhemsgatan och Björneborgsgatan. 

Dubbelspåret ska byggas för dagens krav på 25 ton axellast och för en hastighet upp till 250 km/h. För att öka säkerheten och skydda obehöriga från att vistas på spåren, kommer stängsel att stättas upp. Farliga passager såsom gångfållor tas bort och ersätts av gångpassager antingen över eller under järnvägen. 

Sträckan mellan Sundsvall och Gävle är hårt belastad trots de senaste årens kapacitetshöjande åtgärder. Restiden med snabbtåg längs Stockholm - Gävle - Sundsvall är längre idag jämfört med år 2000. Utbyggnaden mellan Dingersjö och Sundsvalls Centralstation är en delinvestering i ett framtida dubbelspår mellan Sundsvall och Gävle.