Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Järnvägsplanen för Tunadal överklagad

Trafikverkets beslut att fastställa järnvägsplanen för Tunadalsspåret har överklagats. Det är nu upp till regeringen att fatta det slutgiltiga beslutet.

Järnvägsplanen är en lagstadgad del i processen för att kunna rusta upp Tunaldalsspåret till Sundsvalls hamn. Arbetet med planprocessen har pågått 2015 och den 28 maj 2018 fastställdes planen av den avdelning inom Trafikverket som har uppdraget att pröva och bedöma om planer kan fastställas. Det beslutet är nu överklagat.

Järnvägsplanen och överklagandena kommer nu att lämnas över till regeringen som ska fatta beslut om planen ska fastställas eller inte.

Bakgrunden till planerna i Tunadal är att Trafikverket planerar att bygga en ny järnvägsanslutning som kopplar ihop Ådalsbanan med Tunadalsspåret i Maland, samt rusta upp Tunadalsspåret till Sundsvalls hamn. Järnvägsanslutningen gör att tågen inte behöver åka till Timrå C för att vända och byta spår. Det nya spåret bidrar till tillväxt i Sundsvallsregionen och gör det möjligt att flytta gods från väg till järnväg, vilket ger stora miljövinster.

Projektet med järnvägsanslutningen är uppdelat i tre delprojekt. Förutom Tunadalsspåret är det Birsta och Maland.

– Järnvägsplanen för Birsta är sedan tidigare fastställd. Och järnvägsplanen i Maland planeras att ställas ut för granskning i september och skicka in för fastställelseprövning i februari 2019, säger Håkan Åberg, projektledare på Trafikverket.