Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu gjuts väggen för den nya stödmuren vid Skepparplatsen

Nu har väggen för den drygt 200 meter långa stödmuren som ska gå i en mjuk linje in mot den nya korsningen för Skepparplatsen börjat gjutas. Muren som är omsorgsfullt utformad gjuts i flera etapper och får nyansen av en varm jordfärg.

- Vår entreprenör Svevia har inlett gjutarbetena för stödmuren som gjuts i flera etapper. Tidigare har botteplattorna gjutits och nu byggs gjutformen för stödmurens väggar. Tisdag den 16 april gjuts den första av totalt 21 delar av väggen. Väggen gjuts med infärgad betong och får en nyans av en varm jordfärg, berättar biträdande projektledare Björn Sjölund.

Gjutning stödmuren vägg

Stödmuren blir en del i Sundsvalls nya stadsgata. Den är omsorgsfullt gestaltad och byggs som stöd för den höjdskillnad som uppstår mellan gamla E4 och Skönsbergsvägen när Skepparplatsens korsning flyttas. Stödmuren beräknas vara klar i sommar.

  
En betongmur med rytm och värme

Murens reliefpelare med både botten- och taksockel ger muren ett klassiskt och stadigt intryck som vi är van att se i stenstadens sekelskiftesarkitektur. Förutom en känsla av historisk kontinuitet ger pelarna ett rytmiskt vågmönster som upplevs när man färdas i bil under muren. Mönstret är anpassat till hastigheten och blir mer intensivt närmare korsningen där man saktar ner.

För att smälta in i omgivningen blandas betongen med pigment av terrakotta och ockra. Infärgad betong behöver inte målas om och får en mer levande yta som är trogen materialet. Den varma och jordnära nyansen harmoniserar med ovanliggande byggnader och ger en tillmötesgående värme som gråbetong inte kan erbjuda. Murens övre sockel består av en ockergul plåt som på ett genomtänkt sätt döljer belysningsarmaturen och allt kablage längs hela muren. Räcket målas i en mörkare grön som är noga utvald att passa till den ockergula plåten och samtidigt smälta in i vegetationen ovanför muren.

- Muren är omsorgsfullt utformad, inspirerad av barnvisan Blinka lilla stjärna. Stödmurens "pianotangenter" får en ljussättning och symboliserar melodins ackord, berättar Björn.